Lapset haluavat tietoa seksuaaliväkivallalta suojautumisesta

Kuva: Pixabay/rubberduck1951

Lapsiin ja nuoriin netissä kohdistuva seksuaaliväkivalta on kasvussa, kuten Ruuhkavuosien toimitus kertoi aiemmassa artikkelissa. Pelastakaa Lapset ry:n mukaan erityisesti tytöt ja lapset, jotka eivät määrittele sukupuoltaan binääristi, ovat suuremmassa riskissä kohdata seksuaaliväkivaltaa netissä.

Lapset ja nuoret voivat kohdata seksuaaliväkivaltaa ja joutua sen uhriksi kaikissa ympäristöissä kodista julkisiin tiloihin ja internettiin. Riskin kasvaessa lapset ja nuoret ovat kertoneet tarvitsevansa tietoa ja toimintaohjeita avukseen.

”Keskusteluissamme lasten ja nuorten kanssa kävi ilmi, että he tarvitsevat seksuaalikasvatusta, tietoa miten tunnistaa seksuaaliväkivallan eri muotoja, rohkaisua aikuisille kertomiseen sekä neuvoja, miten toimia ja minne ilmoittaa, jos he kohtaavat netissä seksuaaliväkivaltaa. Kun heillä on toimintaohjeet tiedossa, netistä tulee turvallisempi paikka viettää aikaa”, Pelastakaa Lasten Nettivihjeen asiantuntija Maarit Mustonen kertoo tiedotteessa.

Vuonna 2022 toteutetun Lapsiuhritutkimuksen mukaan lapsiin ja nuoriin kohdistuva seksuaaliväkivalta on yleistynyt ja osin muuttunut vakavammaksi. Tutkimuksen mukaan etenkin tyttöjen kokema seksuaaliväkivalta on lisääntynyt Suomessa.

Seksuaaliväkivaltaa on esimerkiksi se, jos aikuinen kommentoi lapsen kuvaa tai kehoa seksuaalissävytteisesti tai pyytää lapselta alastonkuvaa. Aikuinen saattaa myös ohjata lasta tekemään itselleen seksuaalisia tekoja leikin varjolla.

Kampanja vastaa tiedon tarpeeseen

Pelastakaa Lapset vastaa lasten ja nuorten tiedon ja ohjeiden tarpeeseen käynnistämällä sosiaalisessa mediassa 11–17-vuotiaille suunnatun tiedotuskampanjan. Tavoitteena on lisätä tietoa netissä tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä, houkuttelusta ja seksuaaliväkivallasta.

Animaatiovideoiden avulla lapsille ja nuorille kerrotaan keinoista suojata itseään ja toisia. Yhdessä lasten ja nuorten kanssa työstetyt videot tarjoavat myös ammattilaisille keinoja tunnistaa seksuaaliväkivallan eri muotoja sekä tukea asian puheeksi ottamiseen lasten ja nuorten kanssa.

”Lapsi ja nuori ei aina edes hahmota kohdanneensa seksuaaliväkivaltaa ja että kyseessä voi olla rikos. Tietoisuutta lisäämällä autetaan heitä tunnistamaan paremmin riskejä ja varoitusmerkkejä sekä kertomaan väkivallan kokemuksista aikuiselle”, Mustonen kertoo.

Keskeisenä tavoitteena on saattaa lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset paremmin viranomaisten tietoon.

Vanhemman tukea turvalliseen netin käyttöön

Vanhempi voi tukea lapsen ja nuoren turvallista netin sekä sosiaalisen median käyttöä parhaiten olemalla siitä kiinnostunut. Kiinnostus ja arkiset keskustelut verkon riskeistä rakentavat vanhemman ja lapsen välille suhteen, jossa lapsi mahdollisimman todennäköisesti uskaltaa kertoa aikuiselle itseä hämmentävistä yhteydenotoista tai viestittelystä verkossa.

Lapselta on syytä kysyä, kenen kanssa hän on netissä tekemisissä ja kuka voi nähdä hänen jakamaa sisältöä. Lapselle kannattaa painottaa, että ei jaa itsestään henkilötietoja tai ala viestinvaihtoon tuntemattomien kanssa. Muistuta lasta myös netin vaaroista ja kannusta kertomaan heti, jos hän kohtaa netissä jotain omituista.

”Kerro ettei lapsi koskaan saa suostua tapaamaan netissä kohtaamansa ihmistä ja siitä kannattaa aina kertoa vanhemmalle, jos joku sellaista ehdottaa”, MLL ohjeistaa.

Lähde: MLL

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)