Mitä tehdä, jos lapsi keskeyttää sinut koko ajan?

Mitä tehdä, jos lapsi keskeyttää sinut koko ajan?
Kuva: Pexels/ Pavel Danilyuk

Keskeyttääkö ystäväsi lapsi puhelinkeskustelunne toistuvasti? Häiritseekö oma lapsesi sinua jatkuvasti yrittäessäsi keskustella aikuisten asioista? Nämä ovat tuttuja tilanteita pienten lasten kanssa, mutta mistä se johtuu ja kuinka siihen voi puuttua? Tulisiko siihen edes puuttua? Näitä asioita pohdimme tässä artikkelissa.

Syitä lasten jatkuvaan aikuisten puheen keskeyttämiseen on monia: lapsilla saattaa olla tylsää tai heitä voi ärsyttää, että juttelette aikuisten asioita, joihin he eivät voi osallistua. Tällöin lapsi saattaa keskeyttää vanhemman ihan vain huvin vuoksi tai saadakseen huomiota.

Impulsiivisilla ja energisillä lapsilla voi olla vaikeuksia odottaa puheenvuoroaan. Tällaisen lapsen tulee oppia ensin impulssien hallitsemista, ennen kuin hän voi oppia olemaan keskeyttämättä vanhempaansa. Jotkut lapset eivät hallitse vielä sosiaalisia taitoja, joten he tarvitsevat siinä harjoitusta.

Miten opettaa lasta olemaan keskeyttämättä sinua?

1. Ole roolimalli

Paras tapa opettaa lastasi olemaan keskeyttämättä sinua, on olla hänelle esikuva ja roolimalli. Opeta lapselle kädestä pitäen keskustelutaitoja sekä muita sosiaalisia taitoja.

2. Älä keskeytä tarpeettomasti lapsesi puhetta

Jotta voit opettaa lastasi olemaan keskeyttämättä, sinun ei tule myöskään keskeyttää tarpeettomasti lapsen puhetta. Jos lapsi kuitenkin viivyttelee askareissaan puhumisen avulla, voit joutua ystävällisesti keskeyttämään lapsesi puheen ja pyytää häntä viemään askareensa loppuun puhumisen sijasta.

3. Opeta lapselle kunnioittavaa käytöstä

Kerro lapsellesi, että toisten ihmisten puheen keskeyttäminen on loukkaavaa ja töykeää. Selitä lapselle, että oman puheenvuoron odottaminen on kunnioittavaa käytöstä toisia kohtaan. Poikkeuksellisesti, esimerkiksi hätätilanteissa, lapsellasi on oikeus keskeyttää sinut.

4. Opeta lapsellesi, mitä tehdä keskeyttämisen sijaan

Opeta lapsellesi, että keskustellessasi muiden aikuisten kanssa, hän voi antaa sinulle jonkin merkin halutessaan puhua kanssasi. Tällöin keskustelun tauotessa voit kiinnittää huomiota lapseesi.

5. Oikeanlaisen huomion antaminen lapselle

On tärkeää, ettei lapsesi saa sinulta huomiota silloin, kun hän epäkohteliaasti keskeyttää sinut. Huomion antaminen vahvistaa lapsen käytöstä, oli se sitten negatiivista tai positiivista.

Jos lapsesi yrittää saada huomiota negatiivisella tavalla, muistuta häntä lempeästi, että vastaat hänen kysymykseensä, kun on hänen vuoronsa. Mikäli lapsesi odottaa vuoroaan nätisti, anna hänelle siitä paljon kiitosta. Muista, että lapsi on kuitenkin vasta lapsi, joten älä odotuta hänen omaa puheenvuoroaan liian pitkään.

Annatko lapsesi keskeyttää sinua? Voisitko opettaa häntä olemaan keskeyttämättä?

Lähteet: Iltalehti ja Verywell family

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *