Voiko pettäminen joskus olla jopa hyväksi parisuhteelle?

silhouette of man and woman about to kiss
Kuva: frank mckenna

Pettäminen aiheuttaa aina voimakkaan tunnemyrskyn. Se saa usein ihmisen ajattelemaan, että hänessä on jotain vikaa, koska toinen on halunnut pettää. Ulkopuolinen näkee selvemmin, ettei kyse ole siitä, vaan pettäminen on seurausta pettäjän omista ongelmista. Pettäminen aiheuttaa suurta surua ja henkistä ahdistusta, eikä petetty osaa itse nähdä asiaa selvästi, vaan syyttää itseään tilanteesta.

Pettämisestä on vaikea toipua. Kun luottamuksen kerran menettää, sen takaisin saamiseen menee pitkä aika. Niin paradoksaaliselta kuin se kuulostaakin, joskus pettäminen saattaa jopa lähentää puolisoja erkaantumisen sijasta. Näin voi käydä silloin, jos perimmäinen syy pettämiseen on ollut pettäjän oma masennus tai pahoinvointi, johon hän ei ole osannut etsiä apua. Jos pettäminen johtuu pettäjän pahasta olosta eikä hän osaa kommunikoida pahaa oloaan puolisolleen, tämä ei ole tilanteesta tietoinen eikä siksi voi auttaa.

Mikään ei toki oikeuta pettämistä. Asiat kuitenkin voivat ajautua niin pahaan umpikujaan, että ihminen päätyy pettämään helpottaakseen omaa pahaa oloaan edes hetkellisesti. Kun asia tulee ilmi ja parisuhde ymmärrettävästi kriisiytyy, on puolisoiden viimein mahdollista yhdessä purkaa solmuja ja ratkaista ongelmia. Toisinaan vasta äärimmäisessä tilanteessa, jossa pettäminen on jo tapahtunut, suhteen osapuolet voivat ensimmäistä kertaa rehellisesti keskustella suhteen ongelmista ja etsiä niihin yhdessä ratkaisuja. Joskus suhde muuttuu ratkaisujen myötä huomattavasti paremmaksi kuin aiemmin.

Usein päihteidenkäyttäjien kohdalla sanotaan, että vasta kun ihminen on tehnyt pohjakosketuksen, hänen on mahdollista lähteä parantamaan tilannettaan. Joskus tällainen pohjakosketus saattaa saada myös ihmissuhteessa aikaan sen, että vaikeimmatkin asiat kaivetaan esiin ja keskustellaan selviksi. Tämän myötä suhde voi jopa vahvistua, kun ymmärrys toista kohtaan kasvaa. Olennaista on, että petetty osapuoli kokee pettäjän olevan aidosti pahoillaan toiminnastaan. Pettäminen tuntuu pahalta siksi, että se aikaansaa tunteen, ettei oma onnellisuus enää olekaan toiselle yhtä tärkeää kuin aiemmin. Tunne on hyvin tuskallinen.

Jos puoliso voi olla varma, että pettäjä aidosti katuu tekoaan, ja että tulevaisuudessa hän tekee kaikkensa, ettei vastaavaan tilanteeseen enää päädytä, tämä helpottaa anteeksi antamista. Anteeksi antaminen on ehdoton edellytys sille, että suhde voi selviytyä pettämisestä. Jos anteeksi ei kykene antamaan, pinnan alle jäävä katkeruus nakertaa ajan mittaan suhdetta ja lopulta rakkauden tunteesta ei ole mitään jäljellä. Moni pettämisestä selviytynyt pariskunta sanookin, että nimenomaan anteeksianto on mahdollistanut suhteen jatkumisen.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.