Keskosilla on enemmän keuhkosairauksia myöhemmällä iällä

Keskosilla on enemmän keuhkosairauksia myöhemmällä iällä
Kuva: Tim Bish

Kaikki ennen raskausviikkoa 37 syntyneet lasketaan keskosiksi. Yleisimpiä keskosuuteen liittyviä vastasyntyneen ongelmia on keuhkojen epäkypsyys. Aiemmissa tutkimuksissa on huomattu, että keskosuus on myös lapsuuden keuhkosairauksien riskitekijä.

Hengitysteiden ongelmat voivat jatkua keskosena syntyneillä keski-ikään saakka, selviää uudesta suomalais-norjalaisessa tutkimuksesta. Tutkimus osoitti, että keskosena syntyneillä aikuisilla on muita enemmän astmaa ja keuhkoahtaumatautia.

Suurin astman ja keuhkoahtaumataudin riski oli erittäin ennenaikaisina, eli ennen raskausviikkoa 28 syntyneillä. Heillä riski oli kolminkertainen verrattuna täysiaikaisina, eli viikoilla 39-41 syntyneisiin.

“Tutkimuksessamme myös lähellä täysiaikaisuutta, eli viikoilla 37-38 syntyneillä esiintyi astmaa ja keuhkoahtaumatautia hieman enemmän kuin täysiaikaisina syntyneillä. Astman ja keuhkoahtaumataudin riski oli miehillä ja naisilla samanlainen”, vastaava tutkija Anna Pulakka sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotteessa.

“Terveydenhuollon ammattilaisten olisi hyvä kysyä myös varhaislapsuuteen liittyvistä tekijöistä, kuten keskosuudesta, kun heidän vastaanotolleen tulee aikuisia, joilla on kroonisia hengitystieoireita”, tiimipäällikkö, professori Eero Kajantie toteaa.

Tupakointi tuskin selittää suurempaa riskiä

THL kertoo, että tutkimustuloksia eivät selittäneet sellaiset keskosuuteen sekä astmaan ja keuhkoahtaumatautiin mahdollisesti liittyvät seikat, kuten vanhempien sosioekonominen asema, äidin ikä tai sairastama astma, raskauteen liittyvät häiriöt tai äidin tupakointi raskauden aikana. Tutkimuksessa mukana olleiden tupakoinnista tutkijoilla ei ollut tietoa, mutta heidän mukaan tupakointi tuskin selittää tuloksia.

“Aikaisempien tutkimusten mukaan keskosina syntyneet eivät keskimäärin tupakoi sen yleisemmin kuin täysiaikaisina syntyneet, joten tupakointi tuskin selittää keskosten suurempaa riskiä astmaan ja keuhkoahtaumatautiin aikuisuudessa”, professori Kari Risnes Norjan teknillis-luonnontieteellisestä (NTNU) yliopistosta kertoo.

“Tupakointi on kuitenkin astman ja erityisesti keuhkoahtaumataudin riskitekijä, joten tupakoinnin lopettaminen on tärkeää kaikille”, hän muistuttaa.

Tutkimus tehtiin THL:n, Oulun yliopiston ja NTNU:n yhteistyönä ja siinä oli mukana tietoja yhteensä yli 2,6 miljoonalta suomalaiselta ja norjalaiselta. Tutkimuksen tiedot kerättiin kansallisista rekistereistä, joista seurattiin kaikkia Suomessa vuosina 1987–1998 ja Norjassa vuosina 1967–1999 syntyneitä. Heidän erikoissairaanhoidon käynneistään saatiin tietoa 29-vuotiaaksi saakka Suomessa ja 50-vuotiaaksi saakka Norjassa.

Keskosina syntyneitä tutkimalla saadaan selville, miten elämän varhaisvaiheet vaikuttavat myöhempään terveyteen. Keskosten ennuste on parantunut viime vuosikymmeninä, ja nykyään noin 90 prosenttia pienimmistäkin keskosista selviää elossa. Suomessa arvioidaan olevan elossa noin 20 000 aikuisikään ehtinyttä entistä pikkukeskosta.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *