Lemmikin omistaminen voi tehdä hyvää ikääntyville aivoille

Lemmikin omistaminen voi tehdä hyvää ikääntyville aivoille
Kuva: Pexels/Cats Coming

Kuten jokainen lemmikinomistaja tietää, tuovat lemmikit paljon iloa elämään. Lemmikeillä on myös erilaisia hyötyjä terveyden kannalta.

Lemmikkien omistaminen voi tehdä hyvää aivojen hyvinvoinnille. Science Alert on kertonut tutkimuksesta, jonka mukaan lemmikit voivat suojata aivoja ja kognitiivisia toimintoja ikääntymisen vaikutuksilta. Kognitiivisia toimintoja ovat muun muassa ajattelu ja muistaminen.

Tutkimuksen mukaan osallistujat, jotka olivat omistaneet lemmikin vähintään viiden vuoden ajan, saivat paremmat tulokset kognitiivisissa muistitesteissä kuin lemmikittömät osallistujat. Michiganin yliopistossa tehtyyn tutkimukseen osallistui yli 20 000 yli 50-vuotiasta henkilöä. He kertoivat kyselyissä muun muassa lemmikkitilanteestaan vuosina 2010-2016.

Lemmikkien vaikutus ilmeni ainoastaan yli 65-vuotiailla osallistujilla. Tässä iässä muistisairauksien oireet alkavat yleensä näkyä. Tutkijat havaitsivat, että jos yli 65-vuotias oli omistanut lemmikin yli viiden vuoden ajan, oli hänen lyhyt- ja pitkäkestoinen muistinsa sanojen osalta paljon parempi kuin samanikäisillä osallistujilla, jotka eivät omistaneet lemmikkiä.

Kuuden vuoden tutkimusajanjakson aikana lemmikkejä omistavat osallistujat saivat muita paremmat tulokset, vaikka ikääntyivät samalla tavalla kuin muutkin osallistujat. Tutkimus julkaistiin Aging and Health -tiedelehdessä.

Monta vaikutustapaa

Tutkimustulokset osoittavat vain yhteyden, eli selvä todiste lemmikkien suojaavasta vaikutuksesta ne eivät ole. Science Alertin mukaan on mahdollista, että paremmat kognitiiviset toiminnot omaavat ihmiset todennäköisemmin omistavat lemmikkejä pidempään myöhemmällä iällä.

Tämä tutkimus kuitenkin on yksi monista, joka on osoittanut lemmikkien omistamisen tekevän hyvää. Tälle on monia teorioita, joita ei kuitenkaan ole vielä todistettu. Esimerkiksi koiran omistaminen voi tarkoittaa sitä, että omistajan on pakko liikkua enemmän ja päivittäinen liikunta puolestaan on yhteydessä aivojen hyvään terveyteen ja toimintaan.

Eläinten myötä kotiin tulee myös uusia bakteereja, jotka voivat parantaa ruoansulatuselimistön terveyttä. Tutkijat ovat vastikään ymmärtäneet, että ruoansulatuselimistön ja aivojen yhteys on tärkeämpi kuin aiemmin on ajateltu.

Yksi vaikuttava tekijä voi olla myös se, että lemmikit tekevät omistajansa onnelliseksi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että eläimen läsnäolo voi lievittää yksinäisyyttä ja helpottaa kroonista stressiä. Ikääntyessä tämä voi olla entistä merkityksellisempää, koska yksinäisyys voi muuttaa aivojen rakennetta ja toimintoja.

Science Alert toteaa, että on mahdollista, että kaikki nämä teoriat ovat ainakin osittain oikeassa. Yleisiä muistisairauksien riskitekijöitä ovat muun muassa liikkumattomuus, eristäytyneisyys, sydän- ja verisuonisairaudet, masennus ja ahdistus sekä krooninen stressi. Lemmikkien omistaminen voi toimia näitä riskitekijöitä vastaan ja näin ollen antaa suojaa kognitiivisten toimintojen laskulle.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *