Uraäidit: Näillä muutoksilla isätkin saadaan perhevapaille

Uraäidit: Näillä muutoksilla isätkin saadaan perhevapaille
Kuva: Pexels/ Yan Krukau

Vuonna 2022 astui voimaan perhevapaauudistus, jonka tavoitteena on ollut jakaa perhevapaita tasaisemmin äitien ja isien välillä. Isät eivät kuitenkaan ole tarttuneet innolla mahdollisuuteen olla kotona hoitamassa lasta ja valtaosa vanhempainpäivärahasta korvataan edelleen äideille.

Helsingin Sanomien kyselyssä isät nostivat uramahdollisuuksien menetyksen keskeiseksi syyksi sille, etteivät olleet pitäneet perhevapaita. Mothers in Business -järjestön (MiB) toiminnanjohtaja Annica Mooren mukaan tämän ei pitäisi tulla yllätyksenä.

“Jos miehet näkevät toistuvasti, että naiskollegojen urakehitys pysähtyy perheellistymisen myötä, ei perhevapaalle jääminen vaikuta houkuttelevalta vaihtoehdolta myöskään miehille”, Moore kertoo MiB:n tiedotteessa.

MiB on teettänyt jäsenilleen kyselyn, jossa 60 prosenttia äideistä kertoi uralla etenemisen ja 55 prosenttia palkkakehityksen hidastuneen perheellistymisen vuoksi. Joka kolmas (33 %) on joutunut luopumaan urahaaveestaan perheellistymisen vuoksi ja 51 prosenttia kertoi, että heiltä on mennyt uramahdollisuuksia ohi perheellistymisen vuoksi.

“Perheellistymiseen liittyvään syrjintään ei ole työelämässä pystytty puuttumaan riittävän tehokkaasti. Raskaana olevien naisten työsuhteet katkeavat, jo sovittuja ylennyksiä perutaan tai perhevapaalta palaava saa huomata työtehtäviensä kadonneen. Uramahdollisuuksia menee ohi myös siksi, että tehtäviä ei enää tarjota raskaana oleville tai perheellistyneille naisille”, Moore kommentoi.

Valintoja uran ja perheen välillä

Naiset tekevät yhä miehiä tyypillisemmin valintoja uran ja perheen välillä. Kyselyyn vastanneista äideistä 53 prosenttia on jättänyt työpaikkaa hakematta ja 27 prosenttia on jättänyt ottamatta tarjotun ylennyksen tai uusia työtehtäviä vastaan perhesyistä.

Osa-aikatyön tekeminen on myös naisilla yleisempää perhesyistä kuin miehillä. MiB:n kyselyyn vastanneista äideistä 54 prosenttia kertoi tehneensä osa-aikatyötä perhesyistä, mutta vain 24 prosenttia kertoi mahdollisen puolisonsa tehneen osa-aikatyötä samasta syystä.

“Elämme maailmassa, jossa naiset päätyvät liian usein tekemään kompromisseja uransa suhteen”, Moore toteaa.

“Nämä ovat tietysti naisten valintoja, mutta niitä ei tehdä tyhjiössä, vaan taustalla vaikuttavat vahvat kulttuuriset mallit ja stereotypiat miehestä perheen elättäjänä ja naisesta hoivaajana”, hän painottaa.

Työelämän asenteiden tulee muuttua

Miten tilannetta voisi sitten muuttaa? Mothers in Business painottaa, että työelämän suhtautumisen perhevapaisiin täytyy muuttua, jos niiden halutaan jakautuvan tasaisemmin vanhempien välillä. Kenenkään ei tarvitsisi pelätä uransa puolesta, jos perustaa perheen.

Mooren mukaan tämä edellyttää työelämässä nykyistä tehokkaampaa raskauteen ja perhevapaisiin liittyvän syrjinnän kitkemistä. Perhevapaita käyttävän irtisanomissuojaa tulee parantaa, eikä perhevapaan käyttö saa vaikuttaa negatiivisesti määräaikaisen työsuhteen jatkumiseen tai uralla etenemiseen. Syrjinnästä ilmoittamisen kynnystä tulee madaltaa ja kaikki syrjintätapaukset tulee ottaa vakavasti.

“Laki ja asetukset luovat pohjan, mutta muutos lähtee liikkeelle asennetasolta. Perheellistyvän työntekijän kohteluun liittyy edelleen paljon tietämättömyyttä ja vanhentuneita asenteita”, Moore kommentoi.

“Työnantajien tulisi päivittää asenteitaan ja ennen kaikkea käytäntöjään. Perhevapaalle jääminen on tavallinen osa elämää, myös työelämää”, hän päättää.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *