Näin vanhemmat rajoittavat lastensa tv:n katselua Suomessa

Kuva: Pixabay

Finnpanelin TV-mittaritutkimuksen mukaan suomalaiset katsoivat televisiota ja suoratoistopalveluita keskimäärin noin 3,5 tuntia päivässä vuonna 2022. Lapsetkin viettävät aikaa erilaisten ohjelmien ja elokuvien parissa, mutta rajoitetusti.

Valtaosassa 2-15-vuotiaiden lasten perheistä (92%) löytyy nykyään maksullinen suoratoistopalvelu, ilmenee Elisan teettämästä tutkimuksesta. Määrä on suurempi kuin yleisemmin väestöä tarkastellessa; suoratoistopalveluista on maksettu koko suomalaisten otannassa 72 prosentissa kotitalouksia.

2-15-vuotiaiden lasten perheissä katsotaan eniten tv-sarjoja (78%), lastenohjelmia (63%), elokuvia (61%) sekä uutis- ja ajankohtaisohjelmia (60%). Suosiossa ovat erityisesti toiminta- ja seikkailuelokuvat (75% viikoittain), draamasarjat (67%) ja koko perheen elokuvat (65%).

Lapset eivät kuitenkaan vietä aikaa television ääressä vapaasti. Vanhemmat asettavat rajoja lasten television katselulle suuressa osassa suomalaisista lapsiperheistä, mutta rajojen asettamisessa on myös epäkohtia.

Tällaisia rajoja suomalaislapsilla on television katselulle eri ikäryhmissä:

2-6-vuotiaat

Tässä ikäryhmässä lasten television katselu on rajoitettu maksimissaan tuntiin joka toisessa suomalaisperheessä (46% vastaajista). Tästä huolimatta lähes joka kuudes 2-6-vuotias lapsi saa katsoa televisiota kahdesta viiteen tuntia päivässä. Kahdeksan prosenttia vanhemmista ei puolestaan rajoita pienen lapsen katseluaikaa. Lasten television katselua rajoitetaan ylipäätään sitä vähemmän mitä vanhempi lapsi on.

Kaikki vanhemmat eivät myöskään ole varmoja siitä, mitä ohjelmia 2-6-vuotias lapsi katsoo. 80 prosenttia kuitenkin kertoo varmistavansa itse sisällön sopivuuden ennen kuin sen näyttää lapselle.

”Samalla kun digitalisaatio mahdollistaa ja monipuolistaa vapaa-aikaamme ja esimerkiksi tv-sisältöjen katselua, lisääntyy myös yksilön vastuu käytön hallinnasta, kun ohjelman sisällön sopivuutta ei enää ole arvioitu sen lähetysajan näkökulmasta. Vanhemman vastuu on huolehtia, että lapsen katsomat ohjelmat on merkitty kaikille sallitulla S-ikärajamerkillä, eivätkä ole haitallisia lapselle”, Elisan älykkään elämän liiketoimintajohtaja Laura Puusaari sanoo tiedotteessa.

”Tutkimuksemme mukaan 67 prosenttia kertoo rajoittavansa 2-6-vuotiaan ohjelmien katselua suoratoistopalvelun profiilien avulla. Tämä on siis vielä jokseenkin alihyödynnetty ominaisuus”, Puusaari jatkaa.

7-10-vuotiaat

60 prosenttia vastaajista kertoi asettavansa 7-10-vuotiaille lapsille yleensä katselurajaksi korkeintaan kaksi tuntia. Tässä ikäryhmässä vanhemmista 14 prosenttia antaisi lapsen katsoa ohjelmia rajattoman ajan. Lisäksi seitsemän prosenttia tämän ikäryhmän lasten vanhemmista paljasti, ettei heillä ole varmuutta, mitä ohjelmia tämän ikäinen lapsi katsoo. 67 prosenttia kertoo kuitenkin varmistavansa itse tämän ikäisen lapsen katsoman ohjelman sisällön sopivuuden etukäteen.

11-15-vuotiaat

Tässä ikäryhmässä lasten rajat television katselun suhteen ovat vaihtelevampia, mutta enemmistö (56 %) rajoittaa katselun maksimissaan 3 tuntiin. Rajat puuttuvat kuitenkin joka kolmannelta 11-15-vuotiaalta (35 %). Tässä ikäryhmässä jo viidesosa (19 %) vanhemmista on epätietoinen lapsen katsomista ohjelmista, ja reilu kolmannes (35 %) varmistaa etukäteen lapsen katsoman ohjelman sisällön sopivuuden.

”Valtaosa lasten vanhemmista pitää huolta siitä, että 2-10-vuotiaan lapsen katsomat sisällöt ovat hänelle sopivia, mutta kontrolli vähenee selvästi yli 10-vuotiaiden lasten kohdalla”, Puusaari summaa tuloksia.

Tutkimus toteutettiin marraskuussa 2022 ja siihen osallistui yhteensä 1 340 henkilöä. Vastaajissa oli 225 aikuista, joilla oli 2-15-vuotiaita lapsia ja heiltä saatiin 317 vastausta eri-ikäisten lastensa television katselusta.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.