Kaikkia aikuisten asioita ei kannata puhua lapsen kuullen

Kaikkia aikuisten asioita ei kannata puhua lapsen kuullen
Kuva: Tadeusz Lakota

Pieni lapsi kehittyy uskomattoman nopeasti. Välillä aikuinen ei pysy täysin mukana siinä, kuinka paljon lapsi jo ymmärtää. Varsinkin jos aikuinen ei asu samassa perheessä lapsen kanssa, hänen saattaa olla vaikea pysyä kärryillä siitä, kuinka paljon puhetta lapsi on jo oppinut ymmärtämään.

Vanhemmat eivät aina muista, että vieressä oleva pieni ihminen rekisteröi huomattavan paljon aikuisten puhetta. Vauva-aikana vanhemmat tottuvat siihen, että lapsen kuulen voi puhua kaikenlaisia asioita. Rutiineista on vaikea oppia pois, vaikka periaatteessa vanhempi ymmärtääkin, että lapsi tajuaa paljon aikuisten puheista.

Jos perheessä on vanhempia huolettavia asioita, keskustelut kannattaa käydä silloin, kun lapsi ei ole kuulolla. Jos perheessä on taloushuolia, vanhemmat ovat saattaneet tottua keskustelemaan asioista vauva-aikana silloinkin, kun vauva on läsnä. Parin vuoden ikäinen lapsi kuitenkin ymmärtää jo hyvin paljon vanhempien puheesta. Vaikka lapsi ei kaikkia sanoja ymmärtäisikään, vaistoaa hän vanhemman huolestuneen äänensävyn.

Vaikka lapsi olisi leikkimässä toisessa huoneessa, ei kannata tuudittautua siihen, etteivät pienet korvat nappaisi vanhempien keskustelua. Lapsi on usein kiinnostunut aikuisten puheista ja hänen korvansa voivat olla suunnattu aikuisten keskusteluja kohti silloinkin, kun hän näennäisesti vaikuttaa olevan keskittynyt muihin asioihin.

Jos kyseessä on lapseen liittyvä asia, kannattaa huolellisesti miettiä millaisia asioita voi jutella lapsen kuullen. Jos toinen vanhempi on väsynyt ja haluaa viettää hetken yksin kotona ladaten akkuja, tämä kannattaa kommunikoida puolisolle siten, ettei lapsi ole kuulolla. Lapselle saattaa muutoin tulla tunne, ettei vanhempi halua hänen olevan kotona. Asiat voivat jäädä lapsen mieleen pitkäksi aikaa ja ne voivat aiheuttaa mielipahaa, vaikka lapsi ei päällepäin näyttäisi tunteitaan.

Lapsi voi tulkita joitakin sanoja täysin eri lailla kuin aikuinen

Joskus sivusta seuratessa tulee tunne, että toiset vanhemmat eivät välttämättä aina ole ymmärtäneet, kuinka helposti lapsi saattaa rekisteröidä heidän puheensa ja kuinka pitkäaikaisia vaikutuksia tällä voi lapseen olla. Aikuiset käyttävät keskusteluissaan sanoja ja ilmaisuja, jotka eivät ole tuttuja lapselle. Jokin vieras sana tai ilmaisu saattaa pelottaa lasta, vaikka aikuisesta ilmaisu ei olisi lainkaan pelottava.

Ongelmia voi parhaiten välttää siten, että vaikeat asiat käsitellään puolison kanssa kahden kesken kun lapsi ole kuulolla. Kun lapsi kasvaa, kynnystä voi madaltaa keskusteluja käymiseen myös hänen läsnäollessaan. Kun lapsi on pieni, kannattaa kuitenkin panostaa turvalliseen kasvuympäristöön.

Puhutaanko teidän perheessänne kaikista asioista lapsen läsnäollessa, vai säästättekö aikuisten asiat sellaisiin hetkiin, jolloin lapsi ei ole kuulolla?

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *