Asiantuntijat: Eroperheiden nuoret täytyy huomioida paremmin

Kuva: Pexels/Cottonbro

Vuosittain tuhansia parisuhteita päättyy eroon, ja jos eroavalla parilla on lapsia, mullistuu parin elämän lisäksi myös lasten elämä. Tilastokeskuksen mukaan noin 240 000 lapsen vanhemmat asuvat eri kotitalouksissa.

Erotilanteessa on paljon pureskeltavaa myös eroavien vanhempien jälkikasvulle. Kun nuori voi huonosti, saattaa taustalla ollakin vanhempien ero, kertoo Ensi- ja turvakotien liitto (ETKL). Vanhempien lisääntynyt riitaisuus näkyy ETKL:n eropalveluissa, joissa avunsaajista noin neljäsosa on lapsia ja nuoria. Vuonna 2022 apua sai yli 4 000 ihmistä, joista lähes tuhat oli lapsia ja nuoria.

Vanhempien riitaisa ero voi olla nuorelle traumaattinen kokemus ja aiheuttaa jopa mielenterveysongelmia. Tästä huolimatta vanhemmat hakevat apua tyypillisesti vasta siinä vaiheessa, kun eropäätös on jo tehty, eivätkä ammattilaiset aina kohtele nuoria omana, aikuisista ja lapsista erillisenä ryhmänä, kun kohtaavat eroperheitä. Asiantuntijoiden mukaan nuoret täytyykin huomioida paremmin.

Vuoden 2021 kouluterveyskyselyn on osoittanut, että nuorten kokema yksinäisyys ja ahdistuneisuus ovat lisääntyneet. ETKL:n mukaan pahoinvointia voitaisiin vähentää ennaltaehkäisevällä työllä ja olemalla nuoren tukena vanhempien erotessa.

”Nuoruuteen kuuluu tasapainoilu kodista irtautumisessa ja oman identiteetin muodostumisessa, mikä tekee vanhempien erosta nuorelle omalla tavalla haastavan”, ETKL:n Ero lapsiperheessä -työn asiantuntija Milja Harju sanoo tiedotteessa.

”Nuoren toiveet ja mielipide tulisi selvittää hyvissä ajoin ennen asumisjärjestelyjä. Vanhempien tulisi huolehtia, ettei nuoren yhteys kumpaankaan vanhempaan katkea. Lapsella on lain turvaama oikeus säilyttää suhde kumpaankin vanhempaansa eron jälkeenkin”, hän muistuttaa.

Erotilanne vaikuttaa aina

Ammattiavun merkitys kasvaa niiden nuorten kohdalla, joilla ei ole mahdollisuutta tukeutua lähipiiriin. Ero lapsiperheessä -työn kehittämispäällikkö Jussi Pullin mukaan on tärkeää turvata nuoren mahdollisuus hakea apua myös itsenäisesti.

”Vanhempi saattaa jopa vastustaa nuoren hakeutumista avun piiriin. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, kun vanhempi mieltää eron vain vanhempien asiaksi, joka täytyy käsitellä vain vanhempien kesken. Ero vaikuttaa silti aina koko perheeseen”, Pulli toteaa.

Vuonna 2022 ETKL:n lasten ja nuorten chat tavoitti ennätysmäärän avun hakijoita: chatissa käytiin yli 1000 keskustelua. Vaikka vanhempien ero ei ole yleisin keskustelun aihe, se on toisinaan huolien taustatekijä.

Vanhempien ero voi aiheuttaa ahdistusta, jaksamisen ongelmia sekä heijastua haasteina seurustelusuhteissa. Nämä kaikki ovat toistuvia teemoja lasten ja nuorten chat-keskusteluissa.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.