Tiesitkö, että kotonasi voi asua tuleva elokuvaohjaaja!

Tiesitkö, että kotonasi voi asua tuleva elokuvaohjaaja!
Kuva: Justin Heap

Lasten kanssa voi keksiä monenlaista hauskaa tekemistä, kun käyttää mielikuvitustaan. Älypuhelimien aikakaudella voi vaikka tehdä oman elokuvan lasten kanssa!

Nykyään vanhemmilla on käytössään paljon aiempaa enemmän vaihtoehtoja lasten aktiviteetteja ja harrastuksia valitessa. Digiaikana eräs hauska yhteinen harrastus lapsen kanssa voi olla esimerkiksi elokuvien tekeminen omalla älypuhelimella. Nykyään älypuhelimissa on niin laadukkaat applikaatiot videoiden editointiin, että halvemmallakin puhelimella saa tehtyä ammattimaisen näköisiä kotivideoita.

Lasta voi kannustaa ideoimaan omia tarinoitaan, joista voi sitten yhdessä tehdä elokuvan. Esimerkiksi erilaiset kotona tapahtuvat seikkailut lastenohjelmien tyyliin voivat houkutella lapsessa piilevän luovuuden esiin tavoilla, joita vanhemmat eivät ole osanneet arvatakaan. Omien elokuvien juonien käsikirjoittaminen, miettiminen ja kuvaaminen harjoittavat lapsella sellaisia luovia kykyjä, joista aivan varmasti tulee olemaan paljon hyötyä tulevaisuudessa.

Moni luovan työn ammattilainen on jo lapsena tutustunut omaan alaansa

Tunnetut muusikot, kirjailijat ja elokuvantekijät ovat usein jo pienestä pitäen soittaneet instrumentteja, olleet bändissä tai kirjoittaneet. Mitä enemmän erilaisia asioita lapsi saa kokeilla nuoruudessaan, sitä helpompi hänen on tunnistaa, mistä asioista hän pitää eniten. Tällöin hänen voi olla halutessaan helpompaa suuntautua myöhemmin intohimonsa pariin myös ammatillisessa mielessä.

Vaikka lapsi ei päätyisikään aikuisena luovalle alalle töihin, älylaitteisiin ja muuhun teknologiaan liittyvästä osaamisesta on silti hyötyä tulevaisuudessa. Nykymaailma digitalisoituu jatkuvasti kiihtyvällä vauhdilla, mikä merkitsee, että lapsi hyötyy siitä, että oppii jo nuorena erilaisten älylaitteiden monipuolista käyttöä.

Monissa ammateissa nämä taidot tulevat olemaan tarpeellisia tulevaisuudessa ja hakijoiden joukossa katsotaan eduksi, jos taitoja on kertynyt harrastusten kautta, vaikka taidot eivät sinänsä sisältyisi työn vaatimuksiin.

Oman elokuvan tekeminen, editointi ja erikoisefektien lisääminen älypuhelimella tai tietokoneella on nykyään niin helppoa, että jo nuorikin lapsi pystyy siihen. Lapsen ei välttämättä tule koskaan ryhdyttyä tällaista harrastamaan, ellei hän saa aikuiselta rohkaisua ja kannustusta. Monesti aikuinen voikin toimia lapselle ikään kuin tiennäyttäjänä, osoittaen erilaisia mielenkiintoisia asioita, joita lapsi voi kokeilla. Näin aikuinen voi auttaa lasta löytämään omat mielenkiinnon kohteensa.

Omien elokuvien teon lisäksi älypuhelimella pystyy harrastamaan monia muitakin luovia asioita. Jos lapsi esimerkiksi innostuu valokuvaamisesta, älypuhelimella pystyy nykyaikana ottamaan erittäin hyvälaatuisia kuvia. Puhelimen kanssa voi tehdä kuvausretkiä lähimaastoon yhdessä vanhempien kanssa. Myös musiikkia pystyy tekemään älypuhelimen avulla erilaisilla aplikaatioilla, vaikka ei itse osaisi soittaa mitään instrumenttia.

Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, vanhemman täytyy vain käyttää mielikuvitustaan miettiessään, millaisia jännittäviä asioita voi harrastaa yhdessä lapsen kanssa.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *