Näin teet lääkkeen antamisesta lapselle helpompaa – 3 vinkkiä!

Näin teet lääkkeen antamisesta lapselle helpompaa – 3 vinkkiä!
Kuva: Pexels/MART PRODUCTION

Korvatulehdukset, hengitystieinfektiot ynnä muut taudit tulevat tutuksi lapsiperheen arjessa. Lapsen immuunijärjestelmä ei ole vielä kehittynyt täyteen iskuunsa, joten sairastelua voi tapahtua useita kertoja vuodessa.

Kun lapsi sairastaa tai hänellä on jokin tulehdus, tarvitaan yleensä lääkkeiden apua. Lääkkeen antaminen voi kuitenkin olla helpommin sanottu kuin tehty. Yskänlääke voi maistua lapsesta pahalta eikä hän halua sitä ottaa tai tippojen laittaminen korvaan ärsyttää, vaikka korvaa särkee.

Etenkin pienestä lapsesta voi tuntua kummalliselta ja pelottavaltakin, jos vanhempi pyytää ottamaan lääkettä eikä lapsi tiedä, mitä odottaa tai mistä on kyse. Lasta kannattaakin valmistella ottamaan lääke, jotta se sujuisi ilman itkua ja vastustelua. Epävarmuus pelottaa lapsia, mutta kun lapsi tietää, mitä on luvassa, ei asia tunnu enää niin pelottavalta.

Nämä seuraavat kolme keinoa auttavat lasta valmistautumaan lääkkeen ottamiseen, mikä tekee tilanteesta helpomman niin lapselle itselleen kuin lääkkeen antavalle vanhemmalle.

Lukekaa kirjoja yhdessä

Lasta voi tutustuttaa lääkkeiden ottamiseen ja sen merkitykseen lukemalla aiheesta kertovia lastenkirjoja yhdessä. Näin lapsi oppii ymmärtämään paremmin, mistä lääkkeen ottamisessa on kyse eikä se tunnu enää niin epämukavalta ajatukselta.

Harjoitelkaa leikkien

Vanhempi voi leikkiä ottavansa lääkkeen ja käydä koko prosessin läpi lapsen kanssa – mitä yksityiskohtaisemmin, sen parempi! Lääkkeen ottamista voi myös leikkiä lelujen avulla. Lapsen voi antaa tutustua lääketarvikkeisiin, kuten nenäsuihkepulloon. Lapselle kannattaa kertoa etukäteen, ettei kaikki lääkkeet maistu hyvältä. Näin lapselle ei tule ikäviä yllätyksiä, kun hän osaa odottaa, että lääkkeellä voi olla outo maku.

Roolit päinvastoin

Kolmas tapa tutustuttaa lapsi lääkkeiden ottamiseen on kääntää roolit päinvastoin, eli lapsi saa antaa lääkkeen vanhemmalle. Lapsi voi harjoitella vanhemman lisäksi lääketilannetta pehmolelun tai nuken kanssa vanhemman valvoessa vieressä. Tämä vahvistaa lapsen itsevarmuutta ja lapsi saa kokea, että tilanne on hänen hallussaan. Näin lääkkeen ottaminen voi tuntua vähemmän pelottavalta.

Varasuunnitelma

Kun lapsi on saanut tutustua lääkkeiden ottamiseen rauhassa, voi mahdollisiin vastusteluihin varautua varasuunnitelmalla: strösseleillä. Asiantuntijat ovat vinkanneet, että strösseleiden lisääminen lääkekuppiin saa lääkkeen ottamisen vaikuttamaan lapsen silmissä hauskemmalta. Tilanne ei tunnu niin vakavalta, joten lapsi stressaa vähemmän ja on rauhallisempi sekä osaa käsitellä tunteitaan paremmin.

Lähde: PureWow

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *