Tutki luontoa ja kevään merkkejä lapsen kanssa

Tutki luontoa ja kevään merkkejä lapsen kanssa
Kuva: Pexels/ Julia Filirovska

Suomen lahja ihmisille on meidän neljä vuoden aikaa. Se on suuri rikkaus ja tuo iloa niin aikuisille kuin lapsillekin. Lapsen kanssa on tärkeää opetella eri vuoden ajat ja tunnistaa niiden merkkejä. Mukavaa kevätpuuhaa on seurata lapsen kanssa kevään merkkejä ja tutkia luontoa. Se on parhaimmillaan opettavaista ja hauskaa yhteistä puuhaa. Tapoja on monenlaisia.

Kevät on mielenkiintoisinta aikaa, kun luonto herää eloon ja alkaa jälleen kukoistamaan. Keväällä tapahtuu paljon asioita, joten kevään merkkien seuraaminen on jännittävää. Lisääntynyt auringonvalo antaa energiaa niin aikuisille kuin lapsillekin.

Kevätseuranta

Kevään merkkejä on mukava seurata ja ne voi tarvittaessa kirjata ylös, esimerkiksi lapsille suunnattuun kevätseurantakorttiin. Kevätkortti on tulostettavissa netistä. Jos kevätkortin täyttämisestä tekee jokavuotisen perinteen, voi sitä verrata myöhemmin edellisen vuoden kevääseen. Tällöin selviää milloin aiempina vuosina alkoi ilmestyä ensimmäisiä kevään merkkejä ja mitä niistä lapsi pääsi näkemään ja kokemaan minäkin vuonna.

Kevätkortin sijasta tai lisäksi voit käyttää myös kevätbingoa. Rastita aina se kohta, jonka huomaat kevään merkeistä: kuinka monta rastia saat lapsen kanssa tänä vuonna?

Kevään merkit

Kevään aivan ensimmäisiin merkkeihin kuuluu “räystäiden tippuminen”, kun lumi alkaa sulaa ja valuu vetenä alas katolta. Muuttolinnut suuntaavat pitkän talven jälkeen takaisin pohjoiseen. Ensimmäisiä kevään lintuja ovat joutsen, töyhtöhyyppä ja västäräkki. Pääskynen ilmaantuu Afrikasta vasta aivan kesän kynnyksellä.

Kevään ensimmäisiä kasveja ja kukkia ovat leskenlehti, joka kukkii tienvieruksilla ja pelloilla. Kevään korvilla ilmestyvät metsään myös valkovuokot. Loppukeväästä alkaa koivu vihertää.

Hyönteiset heräävät eloon alkukeväästä. Voit bongata lämpimänä kevätpäivänä esimerkiksi kimalaisen, kärpäsen tai sitruunaperhosen. Keväällä ilmestyviä eläimiä ovat sisilisko, sammakko, siili ja kyykäärme, joka herää talvihorroksesta.

Kevään merkeissä riittää lapselle paljon ihmeteltävää ja opeteltavaa, mutta ne ilahduttavat myös aikuisia. Kevään merkkejä voi seurata parhaiten ulkona, aloittaen vaikka ihan vaan omasta takapihasta. Sen jälkeen sitä voi laajentaa lähiympäristöön ja lähimetsiin.

Seuraatko sinä tarkasti kevään merkkejä? Oletko tehnyt sitä lapsen kanssa?

Lähteet: Kevätseuranta, Varkaus

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *