Synnytyksen jälkeinen psykoosi – Mistä oikein on kyse?

Synnytyksen jälkeinen psykoosi – Mistä oikein on kyse?
Kuva: Louis Galvez

Synnytyksen jälkeisellä psykoosilla viitataan voimakkaaseen mielenhäiriötilaan, joka ilmenee pian synnytyksen jälkeen. Psykoosi voi oireilla monin eri tavoin. Jos äiti sairastuu synnytyksen jälkeiseen psykoosiin, hän ei välttämättä pysty hoitamaan vauvaansa.

Keskimäärin yksi 2 000:sta synnyttäjästä sairastuu synnytyksen jälkeiseen psykoosiin. Psykoosi ilmenee noin kahden viikon sisällä synnytyksestä. Usein äiti on oirehtinut poikkeavalla käyttäytymisellä jo ennen synnytystä.

Äiti ei aina itse tiedosta poikkeavaa käytöstään. Hän saattaa olla yliaktiivinen tai hänen mielialansa voi ailahdella. Joskus synnytyksen jälkeinen psykoosi voi oireilla siten, että äiti vetäytyy kokonaan vuorovaikutuksesta, eikä pysty hoitamaan vauvaansa.

Synnytyksen jälkeistä psykoosissa ei pidä sekoittaa normaaleihin mielialan vaihteluihin, joita suurin osa äideistä kokee synnytyksen jälkeen. Näitä mielialan vaihteluja kutsutaan “baby bluesiksi” jotka kestävät vain muutamia päiviä. Synnytyksen jälkeinen psykoosi on täysin erilainen tila.

Synnytyksen jälkeinen psykoosi saattaa oireilla vakavina hallusinaatioina

Psykoosiin joutunut äiti saattaa esimerkiksi kuulla, nähdä tai haistaa asioita, jotka eivät ole todellisia. Äiti voi myös vaikuttaa maaniselta. Hän puhuu liian nopeasti ja vaikuttaa epänormaalin energiseltä. Toisaalta hän voi olla myös masentunut ja vetäytyvä. Joskus maaninen mieliala ja masentunut mieliala vaihtelevat. Psykoosi voi saada aikaan myös estojen vähentymistä, levottomuutta ja hämmentyneisyyttä.

Synnytyksen jälkeinen psykoosi saattaa oireilla myös seuraavilla tavoilla:

  • Äiti voi kärsiä unettomuudesta sekä syömisongelmista
  • Puhe voi olla epäloogista
  • Vetäytyminen vuorovaikutuksesta, äiti ei reagoi ulkomaailmaan millään tavalla
  • Äiti voi tuntea voimakasta tarvetta vahingoittaa itseään tai vauvaa

Synnytyksen jälkeisestä psykoosista toivutaan usein hyvin

Synnytyksen jälkeistä psykoosia hoidetaan yleensä sairaalassa. Psykoosia voidaan hoitaa esimerkiksi psykoosi- tai masennuslääkkeillä. Jos mikään muu hoitomuoto ei tehoa, psykoosia voidaan hoitaa myös sähköhoidon avulla.

Synnytyksen jälkeisen psykoosin aiheuttajaa ei tunneta tarkasti. Tehdyt havainnot kertovat, että tietyt tekijät voivat altistaa sille. Tällaisia ovat esimerkiksi aiempi diagnoosi kaksisuuntaisesta mielialahäiriöistä tai skitsofreniasta. Jos äiti on sairastunut aiemmin synnytyksen jälkeiseen psykoosiin, hänellä on suurempi riski sairastua siihen uudelleen myös seuraavan raskauden kohdalla.

Useimmat äidit toipuvat synnytyksen jälkeisestä psykoosista täysin saadessaan oikeanlaista hoitoa. Toipumisen aikana äiti voi hyötyä paljon erilaisista terapioista. Myös vertaistuki voi olla korvaamaton apu.

Tärkeintä on kuitenkin päästä aloittamaan hoito mahdollisimman pian. Jos läheiset havaitsevat äidissä psykoosin kaltaista oirehdintaa, kannattaa olla viipymättä yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin. Kannattaa myös muistaa, ettei psykoosiin sairastunut itse aina tiedosta oireitaan.

Lähteet: Terveyskirjasto ja NHS

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *