Hyvä fyysinen kunto ei suojaakaan lasta tältä ylipainon haitalliselta terveysvaikutukselta

Hyvä fyysinen kunto ei suojaakaan lasta tältä ylipainon haitalliselta terveysvaikutukselta
Kuva: Markus Spiske

Suomalaisväestöstä noin puolet on ylipainoisia tai lihavia ja ylipaino on kasvava kansanterveydellinen ongelma. Lapsista noin joka neljäs on ylipainoinen. Kun ylipaino on yleistynyt, on pitkittyneen matala-asteisen tulehduksen esiintyvyys lapsuudesta alkaen kasvanut.

Uusi tutkimus on osoittanut, ettei hyväkään fyysinen kunto suojaa lasta ylipainon aiheuttamalta matala-asteiselta tulehdukselta, kertoo Jyväskylän yliopisto. Aiemmin on ajateltu, että hyvä fyysinen kunto suojaisi ylipainon haitallisilta terveysvaikutuksilta.

Ylipaino on keskeisin matala-asteista tulehdusta lisäävä tekijä. Pitkittynyt matala-asteinen tulehdus johtaa insuliiniresistenssiin ja valtimoiden toiminnan häiriöihin sekä edistää sydänsairauksien syntymistä.

Jyväskylän yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, miten fyysinen kunto vaikuttaa tulehdustilan esiintyvyyteen. Tutkimuksessa lapset tekivät erilaisia kuntotestejä, kuten istumaannousua, vauhditonta pituushyppyä ja ketteryyssukkulajuoksua.

Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports -tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että kuntotesteissä paremman tuloksen saaneilla lapsilla oli matalampi matala-asteista tulehdusta kuvaava riskipistemäärä. Kestävyyskunto ei kuitenkaan ollut yhteydessä matala-asteiseen tulehdukseen.

Tulehduksella merkittävimpiäkin selittäjiä

Korkeampi kehon rasvaprosentti, painoindeksi ja vyötärö-pituus-suhde olivat huomattavasti merkittävämpiä matala-asteiseen tulehduksen selittäjiä kuin yksikään fyysisen kunnon mittari. Hyvä- ja huonokuntoisten lasten välillä ei myöskään ollut eroja matala-asteisessa tulehduksessa silloin, kun kehon rasvaprosentti huomioitiin analyyseissä.

“Fyysinen kunto ei näyttäisi olevan kovin kaksinen matala-asteisen tulehduksen kuvaaja lapsuudessa verrattuna esimerkiksi rasvaprosenttiin tai vyötärönympärykseen, dosentti Eero Haapala Jyväskylän yliopistosta toteaa tiedotteessa.

“Fyysinen kunto ja tämän tutkimuksen perustella esimerkiksi vauhditon pituushyppy voivat olla käyttökelpoinen epäsuora menetelmä, jonka avulla tunnistaa ne lapset, joilla on riski kohonneeseen matala-asteiseen tulehdukseen”, hän lisää.

Fyysinen kunnon testaaminen riskiryhmien tunnistamisessa voi olla hyödyllistä erityisesti silloin, kun kehon koostumuksen tai vyötärönympäryksen mittaaminen on liian sensitiivistä tai jos niiden mittaamisen voi katsoa aiheuttavan esimerkiksi syömisen rajoittamista ja liiallista painon tarkkailua.

Tutkimuksessa tarkasteltiin usean eri fyysisen kunnon osatekijän yhteyksiä matala-asteisen tulehduksen kokonaistilaa kuvaavaan riskipistemäärään, joka oli laskettu verinäytteistä mitatuista tulehdusmerkkiaineista. Tutkimus perustui Itä-Suomen yliopistossa käynnissä olevaan Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimukseen ja siihen osallistui 391 alakouluikäistä lasta.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *