Sanonta “ennen oli paremmin” ei ole läheskään aina totta

Sanonta “ennen oli paremmin” ei ole läheskään aina totta
Kuva: Nathan Dumlao

Vaikka maailmassa on vielä paljon parannettavaa, on samaan aikaan moni asia huomattavasti paremmin kuin ennen. Esimerkiksi näihin lasten hyvinvointiin vaikuttaviin asioihin suhtaudutaan nykyään hyvin eri tavalla kuin aiemmin.

Jokin aika sitten keskustelupalstoilla nostatti tunteita eräs suomalaisessa kaupungissa oleva kummitusjuna, jossa ei oltu mainittu lapsille ikärajaa. Kyseisen kummitusjunan sisältö oli monien vanhempien mielestä osittain lapsille sopimatonta. Jos mietitään perinteisiä kummitusjunia, nekin ovat varsin pelottavia paikkoja pienille lapsille. Kun muistelen omaa ensimmäistä kokemustani Linnanmäen kummitusjunassa nuorena lapsena, tuntui se todella pelottavalta. Nykyään useimmissa huvipuistoissa onkin asetettu selkeät ikärajat lapsille niiden laitteiden suhteen, jotka saattavat järkyttää perheen pienempiä.

Elokuvien ikärajoista ei aina välitetty

Elokuvissa on jo pitkään ollut ikärajasuosituksia, mutta vanhemmat eivät aina ole tiedostaneet suositusten seuraamisen tarpeellisuutta. Muistan, kuinka lapsena kaverit saattoivat kertoa jo hyvin nuorella iällä nähneensä pelottavia kauhuelokuvia. Itsekin näin monia sellaisia elokuvia, joita ei jälkikäteen ajateltuna ollut viisasta katsoa niin nuorena. Nykyään vanhemmat ovat tarkkoja ikärajojen kanssa, mikä on hyvä asia. Vielä kuitenkin löytyy myös niitä vanhempia, joko eivät joko tiedosta ikärajojen olemassaoloa tai sitten eivät miellä ikärajallista elokuvaa haitalliseksi lapsilleen.

Kiusaamista katsottiin enemmän läpi sormien

Kiusaamista on esiintynyt aina, mutta nykyään sen eri muotoihin on alettu aktiivisesti puuttumaan. Entisaikoina saatettiin ajatella, että “pojat ovat poikia” ja jopa fyysiset tappelut miellettiin ikään kuuluvaksi nahisteluksi ja normaaliksi käytökseksi. Tänä päivänä jos lapsi kokee kiusaamista koulussa, on olemassa monia keinoja, joilla asiaan voi puuttua. Nämä keinot eivät välttämättä aina ole niin tehokkaita kuin toivoisi, mutta jo se, että erilaisia keinoja ylipäätään on käytettävissä ja että tavoite on kiusaamisen kitkeminen pois kouluympäristöstä, on merkittävä edistysaskel.

Erilaisuutta ei suvaittu läheskään niin paljon kuin nykyään

Erilaisia aikuisia ja lapsia saatetaan yhä tänäkin päivänä katsoa ihmetellen tai epäilevästi, mutta entisaikoina erilaisuutta ei siedetty läheskään niin hyvin kuin tänä päivänä. Päinvastoin, vain joitakin vuosikymmeniä sitten homoseksuaalisuus katsottiin Suomessakin rikolliseksi toiminnaksi.

Edelleen tänä päivänä seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ihmiset voivat kohdata syrjintää, mutta on selvää, että tilanne on parantunut merkittävästi viime vuosikymmenien aikana. Samalla lailla maailma on muuttunut suvaitsevaisemmaksi myös muilla tavoin erilaisia ihmisiä kohtaan. Lapselle on tärkeää, että hän kokee olevansa hyväksytty siitä huolimatta, vaikka jokin hänen ominaisuutensa poikkeaisi valtavirrasta. Tämä pätee niin fyysisiin kuin henkisiin ominaisuuksiin.

Vaikka moni asia maailmassa edelleen kaipaa parannusta, voidaan näiden esimerkkien avulla samaan aikaan hyvällä syyllä sanoa, että monella saralla on menty merkittävästi parempaan suuntaan viimeisten vuosien ja vuosikymmenien aikana.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *