Oletko kokeillut näitä keinoja vauvan yleisimpiin uniongelmiin?

woman in teal pajama lying on bed
Kuva: hessam nabavi

Monet vanhemmat tuskailevat vauva-aikana univajeen kanssa. Vauvan unirytmi saattaa olla sellainen, että vanhempi ei yksinkertaisesti kykene saamaan riittävästi unta. Onneksi on keinoja, joiden avulla vauvojen tyypillisimpiä uniongelmia voi yrittää ratkoa.

Toiset vauvat nukkuvat rauhallisesti ja pitkiä aikoja kerrallaan, toiset taas heräilevät jatkuvasti vaatien vanhemman huomiota. Vauvan on kuitenkin jossain vaiheessa opittava nukkumaan yksin.

Äidin kohdussa vauva on tottunut rentoutumaan ja nukahtamaan tietynlaisten ärsykkeiden läsnäollessa. Lääkäri Harvey Karp antaa vinkin, jonka avulla vanhempi voi luoda uuden assosiaation, jonka lapsi voi yhdistää nukahtamiseen. Hän neuvoo soittamaan valkoista kohinaa taustalla samalla, kun äiti keinuttaa vauvaa uneen. Näin vauva liittää äänen nukahtamiseen. Kun rutiinia jatkaa jonkin aikaa, lapsen on helpompi rentoutua kuullessaan pelkän äänen myös ilman äidin läsnäoloa.

Kun vauva nukkuu missä tahansa muualla paitsi kotona

Monet vanhemmat tietävät tilanteen, jossa vähän vanhemman vauvan kanssa käydään päivällä asioilla tai kävelyllä ja vauva nukahtaa istuimessaan tai vaunussaan. Päiväunilla tai illalla uni ei sitten tule silmään. Kaupassa käynti tai muut asiointimatkat kannattaakin ajoittaa siten, etteivät ne tapahdu lähellä lapsen päiväuniaikaa.

“Salama-torkahtaja”

Toiset lapset nukahtavat helposti, mutta heräävät jo hetken kuluttua. Koska he eivät ole saaneet riittävästi unta, tunnin kuluttua he näyttävät jälleen väsyneiltä. Kuinka tällaista salama-torkahtajaa voisi auttaa nukkumaan pidempään?

Kannattaa ensin yrittää ymmärtää, miksi vauva nukkuu niin lyhyen aikaa. Onko nukkumisympäristössä jotain sellaista, joka häiritsee vauvaa? Onko lämpötila liian kylmä tai kuuma? Entä äänimaailma, onko huoneessa liian meluisaa tai hiljaista? Kenties kyse on vain siitä, että vauva ei ole oppinut rauhoittamaan itseään uudelleen unesta kerran herättyään.

Jos vauva nukkuu yöt hyvin ja ongelma ilmenee vain päiväunien aikana, kannattaa pyrkiä siihen, että ympäristö olisi mahdollisimman samanlainen päivällä kuin yöaikaan. Verhojen kannattaa olla riittävän paksut, jottei huoneeseen tuleva valo häiritse vauvaa. Vanhempi voi pyrkiä jäljittelemään iltarutiineja mahdollisuuksien mukaan myös ennen päiväunia.

“Päiväunien vastustaja”

Joskus lapsi on aiemmin nukkunut kaksi kertaa päivässä, mutta yllättäen kieltäytyy nukkumasta toiseen päiväuniaikaan. Kysymys voi olla siitä, että lapsi on valmis siirtymään yhteen päiväunikertaan. Lapset siirtyvät yhteen päiväunikertaan eri aikoihin.

Jotkut pärjäävät jo nuorempana yksillä päiväunilla, siinä missä toinen saattaa tarvita kahta unikertaa pidempään. Vanhempi tuntee lapsensa parhaiten. Lasta seuraamalla ja hänen jaksamistaan arvioimalla pystyy päättelemään, onko jo aika luopua toisista päiväunista. Jos vaikuttaa siltä, että lapsi ei ole väsymyksen takia ärtynyt, silloin aika voi olla oikea muutokselle.

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.