Tunnista kurkkukipu joka voi kieliä hengenvaarasta!

brown bear plush toy on white textile
Kuva: Kristine Wook

Jokainen vanhempi tietää, että pienet lapset sairastelevat paljon. Milloin vatsa on kipeä, milloin nenä vuotaa, milloin taas joku muu paikka on kipeä. Onneksi pieni lapsi toipuu hyvin sairasteluistaan. Eteen voi kuitenkin tulla tilanteita, joissa vanhempi miettii, täytyykö lapsen kanssa lähteä lääkäriin. Eräs tällainen tilanne on lapsen kurkkukipu.

Kuten aikuisilla, myös lapsilla kurkkukivun yleisin aiheuttaja on virus. Toisinaan kurkkukipuun voi kuitenkin olla syyllinen esimerkiksi nielussa oleva paise. Tällöin kurkkukipu tyypillisesti on toispuolista ja voimakasta.

Nielupaise voi olla hengenvaarallinen

Jos lapsi valittaa voimakasta kurkkukipua ja pystyy luotettavasti kuvailemaan kivun sijaintia, kannattaa kysyä, tuntuuko kipu selkeästi vain toisella puolella kurkkua. Jos kipu on voimakasta ja tuntuu selkeästi vain toisella puolella, kannattaa konsultoida lääkäriä ja pyytää jatko-ohjeita. Lääkäri kysyy myös muista oireista ja arvioi sen perusteella, milloin lapsen kanssa tulee lähteä lääkäriin.

Nielupaise on tavallisin nuorilla aikuisilla, mutta siihen voi sairastua minkä ikäisenä tahansa. Aiemmin nielupaisetta kutsuttiin kurkkupaiseeksi. Nielupaise on bakteerin aiheuttama tulehdus. Jos on sairastanut nielurisatulehduksen eli angiinan, jälkitautina voi kehittyä nielupaise. Angiinassa käytetään hoitona antibioottikuuria, mutta antibiootti ei estä nielupaiseen kehittymistä. Ei tiedetä, miksi jotkut nielurisatulehdukset aiheuttavat nielupaiseita ja toiset taas eivät. Potilailla ei välttämättä ole aiemmin ollut yhtään nielurisatulehdusta ennen nielupaiseen syntyä.

Nielupaise aiheuttaa voimakasta kipua, joka vaikeuttaa nielemistä, mutta ei hengittämistä

Nielupaiseen aiheuttama kipu saattaa tuntua myös korvassa. Usein esiintyy myös kuumetta ja imusolmukkeet voivat olla suurentuneet kaulalla. Nuhaa tai yskää ei yleensä ilmene samanaikaisesti. Nielupaiseen aiheuttama kipu on toispuolista, mutta se voi myös esiintyä molemmilla puolilla kurkkua. Nielu saattaa olla niin turvonnut, että se vaikeuttaa puhetta. Myös suun avaaminen voi olla vaikeaa.

Nielupaiseen kohdalla tulehdus ei ole limakalvon pinnalla, mistä syystä nielunäytettä ei kannata ottaa, koska siinä ei useinkaan kasva bakteereita. Nielupaiseen hoitoon kuuluu paiseen tyhjentäminen ja märän poistaminen. Antibioottikuuri on tarpeen, koska jälkitautina saattaa tulla esimerkiksi sydänlihastulehdus. Hoitamattomana tulehdus voi levitä lisäksi keuhkoihin ja jopa aivoihin.

Jos lapsella on nielupaise, hänet täytyy nukuttaa paiseen tyhjentämiseksi. Samalla lapselta poistetaan nielurisat. Nielurisojen poisto estää nielupaiseen uusimisen lähes sataprosenttisesti. Nielurisaleikkaus on ainoa keino ehkäistä nielupaiseen ilmaantumisen todennäköisyyttä.

Jos lapsi siis valittaa kovaa kurkkukipua, kannattaa hoitoon hakeutua nopeasti tai olla ainakin yhteydessä lääkäriin. Jos epäilee, että lapsella on nielupaise, lääkärin tulee olla yhteydessä heti tai viimeistään seuraavana aamuna, jotta hoito päästään aloittamaan nopeasti.

Lähde: Terveyskirjasto

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.