A-klinikka: Päihdeäitien hoidon jatkuvuuteen panostettava

A-klinikka: Päihdeäitien hoidon jatkuvuuteen panostettava
Kuva: Pexels/Kristina Paukshtite

Suomessa toimii päihde- ja mielenterveysongelmien hoitoon erikoistunut Päihdesairaala, jossa on ympärivuorokautinen lääkäripäivystys ja 70 potilaspaikkaa. Vuonna 1951 perustettu sairaala on ainoa laatuaan Suomessa, ja se on nykyään A-klinikka Oy:n palvelu.

Päihdesairaalassa on viime vuosina kehitetty päihteitä käyttävien raskaana olevien äitien ja vauvaperheiden hoitopolkuja. A-klinikka kertoo tiedotteessa, että hoitopolkujen jatkuvuus on erityisen tärkeää nyt, kun hyvinvointialueiden palveluketjut hakevat paikkaansa.

Päihdesairaalan perhekuntoutuksessa hoidetaan odottavia äitejä ja vauvaperheitä eri puolilta Suomea. Sairaalassa on kehitetty hoitoon lähettävien tahojen kanssa yhteistyössä malli, jolla turvataan hoitopolun jatkuminen laitoshoitojakson jälkeen.

Kuntoutuksessa hoidetaan vanhemman päihdeongelmaa, tarjotaan tukea vanhemmuuteen ja turvataan lasten hyvinvointi. Vanhemman hoidon tarve voi liittyä alkoholiin, lääkkeisiin, huumeisiin tai useampaan päihteeseen.

“Terveyspalveluissa painotetaan nykyisin paljon avohoitopalveluja. Kun kyse on näin haavoittuvaisesta erityisryhmästä kuin odottavista äideistä ja vauvaperheistä, päihdehoidon osalta on tärkeää säilyttää myös laitosmuotoisen kuntoutuksen mahdollisuus”, A-klinikka Oy:n palvelujohtaja Suvi Salonen toteaa tiedotteessa.

“Hyvinvointialueilla palvelut saattavat hakea vielä paikkaansa. Siksi perhekuntoutuksessa käytetty malli on erityisen tärkeä ja tarpeellinen juuri tällä hetkellä. Malli on saatavilla kaikille Päihdesairaalaan ohjatuille raskaana oleville äideille ja perheille kotikunnasta riippumatta”, hän jatkaa.

Yhteistyö lisää luottamusta

Päihdesairaalan perhekuntoutuksen mallia on kehitetty valtionavustuksen tuella vuosina 2020–2022. Viime vuonna malli vakiinnutettiin osaksi perhekuntoutuksessa tarjottavaa hoitoa ja mallin mukainen ennakkoverkosto toteutui lähes kaikkien asiakasperheiden kanssa. Salosen mukaan tällaista erityisryhmää palveltaessa on todella tärkeää, että kokonaisuudesta tulee selkeä niin perheelle kuin perheen hoitoon osallistuville tahoille.

“Raskausaikana tai vauvaperheissä tapahtuvasta päihteiden käytöstä ei ole valtakunnallista tilastoa. Jo tämän erityisryhmän tunnistamisessa ja tavoittamisessa on haasteita. Siksi Päihdesairaalassa haluamme osaltamme vahvistaa hoitopolkuja”, Salonen sanoo.

Hankkeessa kerätty palaute on osoittanut, että yhteistyökumppanit pitävät uuden mallin tarjoamaa ennakkoverkostoa toimivana. Kokemus on ollut, että hoidon yhteisestä suunnittelusta hyötyvät koko perhe, avohoitopalvelut ja lastensuojelu.

“Yhteistyö myös lisää perheen luottamusta hoitaviin tahoihin, mikä osaltaan tukee hoidon onnistumista. Perheelle syntyy kokemus kuulluksi tulemisesta ja heitä pystytään huomioimaan aiempaa paremmin hoidon suunnittelussa”, Salonen kommentoi.

Lisätietoa Päihdesairaalasta löydät A-klinikan sivuilta sekä sairaalan omilta sivuilta, mistä löytyvät myös sairaalan yhteystiedot.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *