Näin nukut yösi paremmin raskauden aikana – 8 vinkkiä

Näin nukut yösi paremmin raskauden aikana – 8 vinkkiä
Kuva: Pexels/ Victoria Rain

Raskausaika vaikuttaa myös uneen ja unen tarve voi muuttua. Lisäksi odotusaikaa voivat varjostaa erilaiset uniongelmat, joiden taustalla voi olla hormonaalisia syitä tai raskauden aiheuttamia fyysisiä muutoksia.

Raskaana olevaa voi valvottaa hyvän nukkumisasennon löytäminen, närästys, lihasten kolotus sekä tarve käydä vessassa. Jos hyvin nukutut yöt tuntuvat olevan harvassa, koeta olla turhautumatta ja kokeile, auttaisivatko nämä vinkit sinua nukkumaan paremmin.

Suosi kyljellään nukkumista

Paras nukkuma-asento raskauden aikana on kylkiasento. Kannattaa suosia vasenta kylkeä, koska silloin enemmän ravintoaineita pääsee kulkeutumaan istukkaan ja sikiölle. Samalla maksaasi kohdistuu vähemmän painetta.

Ota tyynyt avuksi

Selkään ja lantioon kohdistuvaa painetta voi helpottaa laittamalla tyynyn jalkojen väliin. Tukevan tyynyn avulla voit kohottaa päätä ja rintakehää ylemmäs, jotta närästys ei pääsisi vaivaamaan. Voit myös kokeilla vartalotyynyä tai laittaa tyynyn vatsan tai käsivarsien alle.

Ota kylpy

Tämä vinkki toimii niin ennen raskautta, sen aikana sekä jälkeenkin: ota lämmin suihku tai kylpy noin 45 minuuttia ennen nukkumaanmenoa. Lämmin suihku nostaa ruumiinlämpöäsi, jonka alkaessa laskea melatoniinin tuotanto paranee ja se edistää uneliasta oloa. Pyri antamaan itsellesi myös vähintään 20 minuuttia aikaa rauhoittua suihkun tai kylvyn jälkeen hämärässä huoneessa.

Kiinnitä huomiota syömisiisi

Jos närästys valvottaa sinua, voit yrittää vähentää närästystä välttämällä mausteisia ruokia. Myös se voi auttaa, että vähennät myöhäisillan napostelua sekä syöt pienempiä annoksia pitkin päivää muutaman isomman aterian sijaan.

Muokkaa ympäristöäsi

Jotta saisit nukuttua paremmin, kiinnitä huomiota millaisessa ympäristössä nukut. Pidä makuuhuone siistinä, aseta sopiva lämpötila, laita verhot kiinni, himmennä valoja, pöyhi tyynyt mukavaksi ja hoida viime hetken askareet, jotta voit illalla mennä tyytyväisenä peiton alle.

Kevennä tehtävälistaasi

Mielesi voi alkaa käymään ylikierroksilla ja tehdä nukahtamisesta vaikeaa, jos mietit mitä kaikkea sinun pitäisi tehdä ennen vauvan syntymää. Tee päiväsaikaan lista kaikesta olennaisesta ja käy sitä läpi kohta kerrallaan. Delegoi osa tehtävistä muille ja muista olla armollinen itsellesi!

Tee itsellesi rutiini

Säännöllinen nukkumaanmenorutiini tulee tutuksi lapsen kanssa, mutta siitä on hyötyä myös odottavalle äidille. Rutiini auttaa kehoasi valmistautumaan unille ja edistää parempia yöunia. Aloita rutiinin muodostaminen valitsemalla nukkumaanmenoaika ja varaa aikaa myös tarpeellisille iltarutiineillesi. Toista tätä illasta toiseen.

Kokeile rentoutumisharjoituksia

Raskaus voi aiheuttaa huolta ja stressiä, lisäksi sitä voi aiheuttaa myös moni muu asia arjessa. Yritä rauhoittaa mieltäsi rentoutumisharjoituksilla, kuten hengitysharjoituksilla, meditaatiolla tai joogalla.

Löydät tietoa raskausajan uniongelmista sekä lisää vinkkejä helpottamaan nukkumista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta.

Lähde: PureWow

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *