Töitä etänä, toimistolla vai hybridinä – Minkä valitsisit?

Töitä etänä, toimistolla vai hybridinä – Minkä valitsisit?
Kuva: Paige Cody

Korona-aikana moni tottui etätöihin. Toiset pitivät etätyöstä, kun taas toiset huomasivat kaipaavansa kollegoiden seuraa. Jos saisit valita, tekisitkö mielummin kokonaan etätöitä, olisitko toimistolla vai toivoisitko näiden vaihtoehtojen välimuotoa?

Monissa työpaikoissa oli toki mahdollista tehdä etätöitä jo ennen korona-rajoituksia. Tällöin kaikki eivät kuitenkaan välttämättä tarttuneet tilaisuuteen. Koronan sanelema etätyöpakko oli monille työntekijöille ensimmäinen kosketus etätyöhön.

Korona-rajoitusten tultua voimaan moni etätöistä pitävä oli tyytyväinen, kun olosuhteiden pakosta kaikki joutuivat jäämään kotiin töihin. Pitkä etätyöjakso saattoi olla silmiä avaava kokemus myös heille, jotka eivät olleet aiemmin etätyötä kokeilleet. Sellaiset henkilöt, jotka aiemmin olivat ajatelleet viihtyvänsä kotona, saattoivatkin huomata kaipaavansa työpaikan yhteisöllisyyttä ja kohtaamisia kahvihuoneessa. Aiemmin etätöitä vastustaneet taas saattoivat huomata pystyvänsä keskittymään töihin paremmin kotona.

Kotona töiden tekeminen on erilaista kuin toimistolla

Konkreettisena erona on töihin lähdön alkuvalmistelujen puuttuminen. Moni jättää meikkaamisen tai hiusten laiton aamurutiineistaan, jos tarkoitus on olla kotosalla. Työpaikalle lähtiessä valmisteluihin saattaa kulua paljon aikaa. Moni kokee helpottavana voidessaan ryhtyä suoraan tekemään töitä aamiaisen jälkeen. Toiset taas kokevat, että päivä pääsee vasta kunnolla alkamaan töihin lähtöön valmistautuessa, meikatessa ja muita valmisteluja tehdessä.

Kannattaa järjestää itselleen erillinen työtila kotiin

Jos kotona ei ole erillistä työtilaa, työ- ja vapaa-aikaa voi olla vaikeaa rajata mielessään. Tästä saattaa seurata, ettei vapaallakaan pääse kunnolla rentoutumaan. Etätyöläisellä olisikin hyvä olla erillinen paikka työskentelyyn. Työpäivän pituutta voi rajata paremmin, kun työpäivän voi lopettaa työpisteeltä poistumiseen kuten toimistollakin. Tällä lailla pääsee myös henkisesti helpommin irti töistä.

Monen mielestä parhaassa tilanteessa suurimman osan ajasta saisi tehdä töitä kotona, mutta säännöllisin väliajoin olisi kuitenkin tapaamisia kollegoiden kanssa. Näin yhteisöllisyyden tunne säilyisi. Koronan aikana moni uusi työntekijä koki, että ei pääse kunnolla tutustumaan kollegoihin, kun kaikki työskentelevät etänä.

Toisinaan myös työnantaja voi kaivata työntekijöiden läsnäoloa toimistolla varmistaakseen tehokkaan työnteon. Kotona työskennellessä työnantajan on vaikeampaa seurata, mitä työntekijä tekee työajalla. Jos tulosta syntyy, ei etätyö ole monelle työnantajalle ongelma. Toisissa työpaikoissa työn luonne on kuitenkin sellainen, että se edellyttää esimerkiksi yhteistä ideointia. Tällaiset aivoriihet ovat usein tehokkaampia, jos osallistujat ovat fyysisesti samassa paikassa. Toisaalta monissa työpaikoissa työntekijät saattavat olla eri kaupungeissa tai jopa eri maissa, ja aivoriihet sujuvat silti ongelmitta. Paljon on kiinni siitä, millaiseen työskentelytapaan työpaikalla on totuttu.

Millainen olisi sinun ideaalinen työympäristösi? Haluaisitko työskennellä kokonaan kotona tai toimistolla, vai olisiko hybridimalli sinulle toimivin ratkaisu?

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *