Vauvan kanssa kotiutuminen voi pelottaa vanhempaa

Vauvan kanssa kotiutuminen voi pelottaa vanhempaa
Kuva: Jill Sauve

Kun tuore vanhempi saapuu kotiin vauvan kanssa, ensimmäiset päivät voivat olla täynnä huolta ja pelkoa, että vauvalle sattuu jotain. Vauva ei onneksi mene helposti rikki. Silti huolen tunteista on vaikea päästä eroon, kun kyseessä on tärkein olento maailmassa. Liikaa ei kuitenkaan kannata pelätä, jotta voi myös nauttia ensimmäisistä yhteisistä päivistä kotona perheenä.

Kun vanhempi saa lapsensa syliin ensimmäistä kertaa, ensimmäinen tunne on usein kuinka pieni ja hauras lapsi onkaan. Varsinkin jos ei ole aiempaa kokemusta vastasyntyneistä, saattaa pelätä, että omalla toiminnallaan vahingoittaa lasta. Synnytyksen jälkeen sairaalan henkilökunta neuvoo uusia vanhempia kuinka lasta hoidetaan ja käsitellään oikein. Tästä huolimatta vanhempaa voi pelottaa jäädä yksin vastuuseen vauvasta.

Joskus vanhempi saattaa kokea joutuvansa lähtemään liian aikaisin vastasyntyneen kanssa kotiin, jossa ei ole hoitohenkilökuntaa turvana. Kannattaa kuitenkin luottaa itseensä ja siihen, että osaa luontaisesti varoa tilanteita, joissa lapsi saattaisi joutua vaaraan. Oma lapsi on vanhemmalle niin rakas ja arvokas, että on hyvin todennäköistä, että vanhempi pikemminkin on ylivarovainen kuin että hän olisi varomaton.

Vaikka pelko nakertaisi sydäntä, kannattaa muistuttaa itseään, että vauva ei hajoa aivan pienestä. Kun muistaa tukea vauvan päätä ja suuntaa huomion lapseen tätä käsitellessään sen sijaan, että puhuu puhelimeen tai suuntaa huomiotaan muualle, voi olla varsin rauhallisin mielin. Ajan kanssa pelot hellittävät, kun vanhempi saa lisää itsevarmuutta lapsen käsittelyssä.

Ystävien ja läheisten kokemusta kannattaa hyödyntää

Jos ystäväpiiristä löytyy ihmisiä, jotka ovat saaneet pieniä lapsia, voi ystävän kutsua käymään, mikäli tuntee epävarmuutta hoitotoimenpiteiden suhteen. Pienen lapsen käsittely ja hoito on asia, jonka kyllä oppii ajan kanssa, mutta ensimmäisinä päivinä epävarmuus voi tuntua voimakkaalta.

Monesti saattaa apua olla myös isovanhemmista, erityisesti isoäidistä, joka on aikanaan kokenut pikkulapsiarjen. Toki jos isoäiti on jo iäkäs, kannattaa suhtautua pienellä varauksella siihen, pystyykö hän käsittelemään lasta turvallisesti. Jos kuitenkin isoäiti on vielä hyväkuntoinen, niin kuin nuorten vanhempia kohdalla usein on, kannattaa hänen osaamistaan ja apuaan hyödyntää, jos tuntee olonsa yhtään epävarmaksi. Isovanhemmasta on usein ihanaa pystyä tukemaan omaa lastaan tämän ensimmäisen lapsen hoidossa.

Vertaistukipalstoilta saa myös henkistä tukea ja vinkkejä ensimmäisiin päiviin kotona uuden vauvan kanssa. Nykymaailmassa ei tarvitse poistua kotoaan osallistuakseen verkossa vertaistukiryhmiin. Tuoreen vanhemman kannattaakin hyödyntää kaikki digimaailmassa tarjolla oleva tuki.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *