Uskaltaako lapsesi kertoa sinulle mitä tahansa?

Uskaltaako lapsesi kertoa sinulle mitä tahansa?
Kuva: quokkabottles

Ovatko välisi lapsesi kanssa niin luottamukselliset, että hän uskaltaa kertoa sinulle mitä tahansa? Jos näin on, voit taputtaa itseäsi olkapäälle, sillä läheskään aina vanhemman ja lapsen väliset suhteet eivät ole yhtä luottamuksellisia.

Vanhemmasta on ihanaa, jos lapsi uskaltaa tulla puhumaan hänelle mistä tahansa, myös vaikeistakin asioista. Monissa perheissä näin ei kuitenkaan ole, vaan lapsi saattaa murehtia yksikseen teini-ikään liittyviä ajatuksiaan, kehossaan tapahtuvia muutoksia tai muita kasvuun liittyviä asioita, jotka häntä ihmetyttää. Joskus ajatukset voivat tuntua kasvavasta nuoresta hyvin ahdistavilta.

Luottamuksellisesta suhteesta vanhempiin on lapselle ja nuorelle paljon hyötyä. Jos lapsi uskaltaa jutella mieltään painavista asioista vanhemman kanssa, hän saattaa huomata, että tosiasiassa ei ole syytä huoleen. Toisinaan murrosikään liittyvät fyysiset muutokset voivat tuntua lapsesta niin noloilta, ettei hän uskalla niistä keneltäkään kysyä. Lapsi saattaa pahimmillaan luulla, että hänessä on jotakin vikaa, jos hänellä on tunne, että ikätovereille ei tapahdu samanlaisia muutoksia samaan tahtiin.

Lapsen auttaminen edellyttää, että vanhempi tietää tämän huolista

Jos lapsi joutuu kiusatuksi koulussa, on tärkeää, että hän uskaltaa kertoa asiasta kotona. Jos välit vanhempiin ovat etäiset ja luottamusta ei ole, lapsi ei halua paljastaa asioita, joka saattavat saada hänet näyttämään omasta mielestään “huonolta” vanhempien silmissä. Koulukiusattu lapsi voi kokea, että kiusaaminen kohdistuu juuri häneen, koska hänessä on jotain vikaa. Hänelle saattaa tulla tunne, että jos ympäristö ja vanhemmat saavat tietää, että häntä kiusataan, hekin näkevät hänet heikkona “häviäjänä”. Tämä voi olla yksi syy siihen, miksi lapsi salailee tällaisia asioita vanhemmiltaan.

Jos välit vanhempiin ovat hyvät ja luottamukselliset, lapsella on turvallinen olo kertoa kotona myös vaikeistakin asioista. Tällöin vanhemmilla on mahdollisuus auttaa lasta kiusaamisongelman kanssa. Jos lapsi on masentunut kiusaamisen takia, hänen on tärkeää saada henkistä tukea ja kannustusta vanhemmiltaan. Nuorena itsetunto voi olla heikko ja lapsen on tärkeää kuulla, ettei hän ole muita huonompi. Lasta kannattaakin aina tilaisuuden tullen kehua asioista, joissa hän on hyvä.

Joissakin perheissä luottamus on lapsen ja vanhemman välillä jopa niin korkealla tasolla, että lapsi uskaltaa kertoa ihastuksistaan vanhemmalle. Tällöin vanhempi voikin jo taputtaa itseään molemmille olkapäille, sillä moni lapsi pitää tällaiset asiat visusti omana tietonaan. Vanhemman sydäntä lämmittää todella paljon, jos lapsi uskaltaa jopa tällaisista hyvin sensitiivistä asioista hänelle kertoa luottamuksella.

Tuntuuko sinusta, että välit omaan lapsesi ovat niin luottamukselliset, että hän uskaltaa kertoa sinulle mitä tahansa?

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *