Liikunnan aloittaminen aikuisiällä kannattaa tehdä varoen

Liikunnan aloittaminen aikuisiällä kannattaa tehdä varoen
Kuva: Jenny Hill

Nuoruuden liikuntaharrastuksen uudelleenaloittaminen aikuisiällä voi sisältää riskejä. Ihminen saattaa yliarvioida kehon suorituskyvyn verratessaan, millainen suorituskyky oli nuorempana. Liikunnalla on paljon positiivisia vaikutuksia henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin ja sen harrastaminen kannattaa aina.

Jos ihminen on nuorena harrastanut urheilua, hän on saattanut tottua siihen, että keho kestää rasitusta tietyllä tavalla. Jos pitää pitkän tauon urheilusta ja aloittaa tämän jälkeen liikuntaharrastuksen uudelleen, voi helposti seurata onnettomuuksia. Ihminen saattaa ajatella, että hänen kehonsa pystyy yhä samanlaisiin suorituksiin kuin aiemminkin. Tällöin ei välttämättä osaa olla riittävän varovainen varsinkin alkuvaiheessa, kun keho vasta totuttelee rasitukseen.

Kehossa tapahtuu muutoksia ajan myötä riippumatta siitä, harrastaako ihminen urheilua vai ei. Kaksikymppisen ihmisen keho on erilainen kuin nelikymppisen keho. Vanhemmalla iällä ihmisen on pidettävä parempaa huolta kehostaan ja huolehdittava, ettei se vaurioidu liian kovassa rasituksessa. Liikunnan harrastaminen vahvistaa kehoa, mutta ei tee sitä immuuniksi rasituksen vaikutukselle.

Pitkän tauon jälkeen liikunta tulee aloittaa rauhallisesti

Loukkaantumisia voi tapahtua helposti erityisesti silloin, kun ihminen on pitänyt pitkän tauon fyysisesti vaativasta urheilulajista ja aloittaa lajin uudelleen vanhemmalla iällä. Tällöin seurauksena saattaa olla esimerkiksi murtumia, jos ihminen tekee äkkinäisiä liikkeitä, eikä ole muistanut lämmitellä kunnolla. Toki onnettomuus voi sattua myös nuorelle ihmiselle. Suoritusta edeltävän lämmittelyn merkitys kuitenkin korostuu vanhemmalla iällä ja erityisesti silloin, jos keho ei ole tottunut rasitukseen.

Liikuntaharrastuksen aloittaminen kannattaa aina. Omaan kehoon kannattaa kuitenkin suhtautua siten, että sen on kestettävä toimintakuntoisena koko elämän ajan. Tästä syystä kehon hyvinvointiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja varoa tilanteita, joista saattaa olla kehon toimintakyvylle vaaraa. Henkinen hyvinvointi linkittyy usein voimakkaasti fyysiseen hyvinvointiin. Myös tästä syystä kannattaa omaan kehoon suhtautua huolehtivasti. Varsinkin jos elämäntilanne on ruuhkavuosina henkisesti stressaava, kehon hyvinvoinnista huolehtimisella voi auttaa myös mieltään jaksamaan paremmin.

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikkumaan, vaikka ei olisi nuorempana mitään harrastanut. Kannattaa kuitenkin myös kiinnittää huomiota siihen, mikä liikuntamuoto itselle parhaiten sopiii. Jos esimerkiksi polvet kipeytyvät helposti, niitä voimakkaasti rasittava laji ei ole paras mahdollinen vaihtoehto.

Laji kannattaa myös valita sen mukaan, mistä itse pitää. Jos liikkumaan lähtee motivoituneena ja mielellään, harrastusta ei tule lopetettua niin helposti kuin silloin, jos liikkuu vain velvollisuudentunnosta mielihyvän sijaan. Jos saa ystävän lähtemään mukaan harrastukseen tämä on myös todella hyvä asia, sillä ystävä voi kannustaa tulemaan mukaan harjoittelemaan silloinkin, kun itseä laiskottaa.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *