Loma alkamassa ja nenä vuotaa – tuttu tilanne sinullekin?

Loma alkamassa ja nenä vuotaa – tuttu tilanne sinullekin?
Kuva: Aiony Haust

Loman lähestyessä usein yritetään vielä viimeisillä voimilla paahtaa töitä ja pyörittää perheen arkea. Lohtua tuo ajatus siitä, että hetken päässä siintää ihana loma. Loma on jo suunniteltu ja matkat varattu. Kun työt lopulta loppuvat ja loma alkaa, juuri silloin iskee flunssa tai muu pöpö. Minkä takia usein käy niin, että loman alkaessa sairastuu?

Eräs syy saattaa löytyä lomaa edeltävien päivien toimintatavoista. Töissä voi ennen lomaa olla tavallista kiireisempää, jotta kaikki ehditään saada valmiiksi. Tämän seurauksena ihminen voi tehdä pidempiä päiviä ja olla stressaantuneempi töissä kuin normaalisti. Stressi on keholle hyvin rasittava olotila. Se vaikuttaa immuunipuolustusjärjestelmän toimintaan, mikä voi olla osasyyllinen siihen, että loman alkaessa taudinaiheuttajat pääsevät helpommin immuunipuolustuksen läpi sairastuttamaan ihmisen.

Kannattaa pyrkiä pitämään lomaa edeltävät päivät töissä rauhallisina. Sen sijaan, että kiihdyttäisi itsensä äärikierroksille, kannattaa aloittaa hidas liukuminen lomalle muutamia päiviä ennen töiden loppumista. Tämä ei tarkoita, että jättäisi työt tekemättä tai hoitaisi ne huonosti, vaan sitä, ettei kasaa itselleen liian suurta työtaakkaa viimeisiksi päiviksi.

Immuunipuolustusjärjestelmän toimintaa voi pyrkiä tehostamaan ja auttamaan myös muilla keinoilla. Ennen lomaa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että syö terveellisesti, urheilee, saa riittävästi unta eikä käytä liikaa alkoholia. Kaikki nämä keinot ovat tuttuja apuvälineitä, jotka auttavat normaalissa arjessakin jaksamista. Erityisesti ennen lomaa näistä tutuista keinoista voi olla paljon hyötyä. Parhaimmillaan ne voivat varmistaa sen, ettei loman alku mene sairastaessa.

Taudinaiheuttajat eivät ole ainoita uhkia, jotka väijyvät lomalaista

Mielenterveysongelmat ja krooniset kiputilat voivat oireilla voimakkaammin lomalla. Nämäkin ilmiöt liittyvät siihen, että ihminen on ennen lomaa ollut suuren paineen ja stressin alla. Kun stressi yhtäkkiä katoaa, olo voi hetkellisesti tuntua tyhjältä. Tällaisessa olotilassa ihminen on normaalia herkempi, mikä voi pahentaa jo valmiiksi olemassa olevia mielenterveysongelmia tai kroonisia kiputiloja. Myös tässä tilanteessa ihminen hyötyy paljon siitä, että pyrkii vähentämään stressiä mahdollisimman paljon ennen lomaa.

Toisinaan ihminen ei ole ollut stressaantunut ennen lomaa, mutta matka lomapaikkaan saattaa olla niin raskas, että se vaikuttaa immuunipuolustusjärjestelmän toimintaan. Jos lomaa varten matkustetaan toiselle puolelle maapalloa, matka on pitkä ja matkalla tapaa suuria ihmismassoja lentokentillä ja junissa. Tällaisessa tilanteessa ihminen saattaa helpommin sairastua verrattuna siihen, kun hän viettää aikaa tutuissa kotiympyröissä.

Lähde: Huff Post

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *