Näin ympäristö vaikuttaa lapsen atooppisen ihottuman riskiin

Näin ympäristö vaikuttaa lapsen atooppisen ihottuman riskiin
Kuva: Walaa Khaleel

Atooppinen ihottuma on pitkäaikainen, kutiseva, tulehduksellinen ihosairaus, jota esiintyy 20–30 prosentilla lapsista. Sen oireita ovat ihon kutina, kuivuus, karheus, punoitus ja rikkoumat. Terveyskirjaston mukaan lapsilla tyypillisiä alueita ovat posket, raajat ja taipeet, mutta tyyppipaikat vaihtelevat lapsen iän mukaan.

Varhaislapsuuden kotia ympäröivä vihreys ei näyttäisi suojaavan lasta atooppiselta ihottumalta, osoittaa uusi tutkimus. Sen sijaan havu- ja sekametsien läheisyys sekä maaseutumainen elinympäristö saattavat olla yhteydessä kohonneeseen atooppiseen ihottuman riskiin. Vaikutus näkyi erityisesti keväällä syntyneillä lapsilla.

“Yleinen vihreys kodin ympärillä ei tutkimuksemme mukaan suojannut lapsia atooppiselta ihottumalta, mikä oli vastoin ennakko-oletustamme ja ajatusta luontokosketuksen suojavaikutuksesta. Toki atooppinen ihottuma on vain yksi, joskin yleensä ensimmäisenä ilmaantuva, lapsen allerginen sairaus”, lastentautien erikoislääkäri Minna Lukkarinen kommentoi tuloksia tiedotteessa.

Atooppinen ihottuma puhkeaa useimmiten varhaislapsuudessa. Ihottuma on myös usein yhteydessä ruoka-allergioihin sekä astman ja allergisen nuhan kehittymiseen myöhemmällä iällä.

On ajateltu, että kaupungistuminen sekä vähentynyt luonnon monimuotoisuus lisäävät allergisten sairauksien riskiä. Aiemmat tutkimustulokset aiheesta ovat kuitenkin ristiriitaisia.

Lisätutkimukset ovat tarpeen

Allergiset sairaudet ovat lasten yleisimpiä pitkäaikaissairauksia, joiden ehkäisemiseksi olisi kansanterveydellisesti ja -taloudellisesti tärkeä löytää toimivia keinoja.

“Vaikka kodin ympärillä oleva vihreys ei suojannut atooppiselta ihottumalta, voi ympäröivällä kasvillisuudella olla muita positiivisia vaikutuksia. Toki, pitää muistaa, että vihreysmittarimme olivat karkeita”, johtava tutkija Anne Karvonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo.

“Havumetsien mahdollinen altistava yhteys atooppiseen ihottumaan saattaa viitata luontotyyppien, niiden monimuotoisuuden ja altistumisajankohdan erilaiseen vaikutukseen pikkulasten immuunivasteen kehityksessä. Tämä kuitenkin vaatii lisätutkimuksia tuloksen vahvistamiseksi ja mahdollisten syiden selvittämiseksi”, hän lisää.

Tutkimus on julkaistu Pediatric Allergy and Immunology -lehdessä. Uudessa tutkimuksessa hyödynnettiin kuutta suomalaista syntymäkohorttiaineistoa, joissa oli mukana yhteensä 5 085 lasta.

Syntymäkohortissa samoja lapsia seurataan syntymästä lähtien ja tutkitaan eri altisteiden yhteyttä myöhempään sairastuvuuteen. Aineistosta tarkasteltiin lasten syntymävuodenaikaa, varhaislapsuuden kotia ympäröivää luontotyyppiä sekä atooppista ihottumaa kahden vuoden ikään mennessä.

Ruuhkavuosien toimitus on aiemmin kertonut faktoja atooppisesta ihottumasta sekä perusohjeita atooppisen ihottuman hoitoon. Voit lukea aiheesta lisää täällä.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *