Ylioppilasjuhlat ja muut kesäjuhlat- Näin järjestät ne onnistuneesti

Ylioppilasjuhlat ja muut kesäjuhlat- Näin järjestät ne onnistuneesti
Kuva: Pexels /Leeloo Thefirst

Kesä on monien isompien ja pienempien juhlien aikaa. Isompia juhlia ovat ylioppilasjuhlat, valmistujaiset, rippijuhlat ja häät.

Seuraavana muutamia vinkkejä onnistuneiden isompien kesäjuhlien suunnittelemiseksi:

1. Päätä vierasmäärä

Vieraiden lukumäärään vaikuttaa oleellisesti se, järjestetäänkö juhlat kotona vai isommassa juhlatilassa. Yksi vaihtoehto on myös porrastaa vieraiden tuloa.

2. Valitse juhlapaikka ja aika

Päätä juhlien ajankohta ajoissa, koska kesällä vapaat ajat menevät kuin kuumille kiville. Pohdi järjestätkö juhlat kotonasi vai jossakin muualla. Kotona juhlat järjestettäessä voit säästää sievoisen summan rahaa, kun ei tarvitse maksaa juhlapaikan vuokraa.

Jos järjestät juhlat kotona, saatat tarvita ulos jonkinlaisen katoksen, mikäli juhlapäivänä sataa. Sen voi myös halutessaan vuokrata.

Toisaalta kotona järjestettävät juhlat voivat aiheuttaa enemmän päänvaivaa käytännön järjestelyiden takia sekä aiheuttaa ylimääräistä stressiä siivouksen suhteen. Siivotessa saattaa huomata, että sisustuskin kaipaa hieman päivitystä. Joudut myös pohtimaan, kuinka saat kaikille vieraille istumapaikat.

3. Tee kutsukortit

Kutsut olisi hyvä lähettää vastaanottajille viimeistään kolme viikkoa ennen juhlia. Kutsukorttiin kannattaa kirjata, että odotat vastausta viikon sisällä. Kesäjuhlien ajankohta on syytä ilmoittaa vieraille jo pari kuukautta aikaisemmin.

Pohdi, mitä kautta ja millä tavalla kutsut vieraat juhliin. Rennompien juhlien kohdalla voi käyttää sähköisiä viestintävälineitä. Kuitenkin arvokkaisiin juhliin kannattaa lähettää perinteiset kutsukortit postitse. Viestitä kortin tyylillä vieraille, kuinka arvokkaasta ja millaisesta juhlasta on kyse.

Kirjoita kutsukortteihin juhlien tarkka ajankohta ja osoite. Lähetä tarvittaessa kartta ja ajo-ohjeet kutsukortin mukana. Kerro, onko tarjolla pelkkä kahvitarjoilu vai päivällinen. Kysy erityisruokavalioista ja ruoka-ainerajoituksista. Ilmoita pukukoodi.

4. Päätä juhlien budjetti

Budjetin laatiminen edellyttää sitä, että otat selvää, kuinka paljon mikäkin asia juhlissa tulee kustantamaan. Huomioi ruoka- ja juomatarjoilu, koristelu, juhlapaikan kustannukset, viihde ja kutsukortit. Kirjoita budjetti ylös. Näin hahmotat, mistä kokonaissummista puhutaan ja haluatko kenties jättää jonkin asian pois tai vaihtaa toiseen vaihtoehtoon.

5. Juhlatarjoilu

Päätä juhlien tarjoilusta hyvissä ajoin. Pohdi haluatko tilata catering-palvelun vai tehdä tarjottavat itse/ystävien kanssa. Catering-palvelu on helppo ja stressitön vaihtoehto, mikäli budjetti siihen riittää. Yleensä heiltä voi myös vuokrata astiat.

Mikäli päädyt tekemään tarjottavat itse ja ystävien avulla, niin suunnittele juhliin sekä makeaa, että suolaista tarjottavaa. Ota huomioon, kuinka saat järjestettyä riittävät kylmätilat jääkaapissa säilytettäville ruoille.

Ota valitsemistasi ruokaohjeista kopiot, sekä laadi ostoslistat. Mikäli joukossa on sinulle ennestään uusia reseptejä, testaa niiden valmistamista hyvissä ajoin ennen juhlia.

6. Varaa apukäsiä juhliin

Pyydä apua riittävästi koristeluun, tarjoiluun ja siivoamiseen, sekä tarvittaessa tarjottavien valmistamiseen.

7. Ohjelma

Laadi juhlapäivän aikataulu ja ohjelma. Elävä musiikki herättää henkiin juhlan kuin juhlan. Muu ohjelma riippuu täysin juhlasta ja sen luonteesta. Haluaako juhlasankari vaalia perinteitä vai pitääkö hän yllätyksistä tai eksoottisemmista asioista?

Sovi valokuvausta harrastavan ystävän kanssa, että hän ottaisi juhlista kuvia. Varaa yhdeksi ohjelmanumeroksi päivänsankarin valokuvaus. Näin vieraat saavat tilaisuuden ottaa muistoksi kuvia päivänsankarin kanssa.

8. Järjestely ja siivous

Mikäli järjestät juhlat kotona, aloita siivousurakka hyvissä ajoin. Järjestele huonekalut lähempänä juhlia ja hanki riittävästi istumapaikkoja. Laita esille maljakoita onnittelukukkia varten.

9. Kattaus ja koristelu

Kokeile kattaa noutopöytä hyvissä ajoin ennen juhlia. Näin hahmotat, ovatko astiat sopivan kokoisia ja riittääkö tila. Valkoiset astiat ovat paras valinta, koska voit helposti täydentää omia astioita laina-astioilla.

Hanki koristeluun ja tarjoilupöytään kukkia. Sovi asiasta hyvissä ajoin kukkakaupan kanssa. Koristele kotisi juhlia varten. Valitse koristeluun jokin teema ja yhtenäiset värit. Kysy koristeluun mielipidettä juhlasankarilta.

Onko teille tulossa kesäjuhlat? Oletko ottanut kaikki edellä mainitut kohdat huomioon suunnittelussa?

Lähteet: Askel terveyteen, Hurma, Kotiliesi ja Meillä kotona

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *