Skitsofrenia on usein turhaan pelätty sairaus

Skitsofrenia on usein turhaan pelätty sairaus
Kuva: Vitolda Klein

Sanalla ”skitsofrenia” on pelottava kaiku. Jos omalla lapsella diagnosoidaan skitsofrenia, voi se aluksi tuntua vanhemmasta musertavalta. Mitä paremmin ihminen tiedostaa mistä sairaudessa on kyse, sitä paremmin hän ymmärtää, ettei pelkoon ole mitään syytä. Nykyään skitsofreniaa sairastava ihminen pystyy olemaan oikeanlaisen hoidon avulla mukana työelämässä ja yhteiskunnan muissa toiminnoissa.

Skitsofrenia alkaa yleensä nuorella aikuisiällä. Se on vakava psykiatrinen sairaus, jonka oireisiin kuuluvat harhaluulot, aistiharhat ja tunneilmaisujen poikkeavuus tai latistuminen. Jos skitsofreniaa ei hoideta, potilaan toimintakyky saattaa heikentyä merkittävästi. Oikeanlaisen hoidon ja kuntoutuksen avulla potilaan on kuitenkin mahdollista elää hyvää elämää ja pysyä mukana yhteiskunnan toiminnoissa.

Skitsofreniaan sairastuu elämänsä aikana noin 1 % ihmisistä. Tyypillisesti miehet sairastuvat noin 20-28 vuoden iässä, siinä missä naiset sairastuvat yleensä muutamaa vuotta vanhempina. Ihminen voi kuitenkin sairastua skitsofreniaan missä iässä tahansa. Joillakin sairaus puhkeaa jo lapsena tai murrosiässä, tai vasta myöhemmin keski-iässä.

Kuinka skitsofrenia määritellään?

Tämänhetkisen määritelmän mukaan skitsofrenia-diagnoosi edellyttää, että potilaalla ilmenee ainakin kaksi seuraavaa oiretta vähintään kuukauden ajan:

  • Harhaluulot
  • Aistiharhat
  • Hajanainen puhe
  • Pahasti hajanainen tai outo käytös, tai selvä motorinen jäykkyys tai kiihtyneisyys
  • Niin sanotut negatiiviset eli puutosoireet (tunneilmaisujen selvä latistuminen, puheen selvä köyhtyminen tai taidottomuus)

Yllä kuvattujen oireiden lisäksi diagnoosi edellyttää, että ihmisen sosiaalinen toimintakyky on heikentynyt merkittävästi ja yhtäjaksoisesti vähintään useiden kuukausien ajan.

Skitsofrenian oireet voivat vaihdella paljon ihmisten välillä

Toisinaan myös samalla potilaalla oireet voivat olla erilaisia sairauden eri vaiheessa. Skitsofrenialle tyypilliset aistiharhat saattavat olla esimerkiksi kuuloharhoja. Ihminen saattaa kuulla äänen, joka toistaa hänen ajatuksiaan tai kommentoi hänen käytöstään. Nämä äänet voivat olla uhkaavia tai syyttäviä. Ihminen saattaa keskustella äänten kanssa tai naureskella niille. Ulkopuolisesta henkilöstä, joka ei tiedä ihmisen sairastavan skitsofreniaa, käytös voi vaikuttaa omituiselta.

Joskus kuuloharhat saattavat olla niin todentuntuisia, että ihminen pitää niitä todellisina. Jos ihminen ei pysty erottamaan, mikä hänen kuulemistaan äänistä on todellisessa maailmassa oleva ääni ja mikä on kuuloharha, tämä voi tehdä elämästä vaikeaa. Myös näkö- , tunto- , haju- tai makuharhoja voi esiintyä.

Skitsofreniaa sairastava ihminen voi kärsiä myös harhaluuloista

Joskus harhaluulot voivat hallita ihmisen koko ajatusmaailmaa. Ihminen voi olla varma siitä, että häntä vainotaan vai vakoillaan. Pelkojensa seurauksena ihminen voi eristäytyä sosiaalisista suhteista.

Jos skitsofrenia alkaa lapsena, vanhempien voi olla aluksi vaikea tunnistaa, mistä on kyse. Mikäli herää epäilys, että lapsella voi olla mielenterveyteen liittyvä häiriö tai sairaus, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Hoidon varhainen aloittaminen on tärkeää hoidon onnistumisen kannalta.

Lähde ja lisätietoa: Terveyskirjasto

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *