Soittotaidoton vanhempi voi innostaa lapsen musiikin pariin

woman in brown cowboy hat and green dress sitting on black leather couch
Kuva: Colin Maynard

Kun vanhempi pohtii, minkälaisia yhteisiä mukavia asioita voisi lapsen kanssa tehdä, musiikkiharrastusta ei kannata sulkea pois, vaikkei itse olisikaan musikaalinen. Vaikka lapsesta ei tulisikaan lopulta soittajaa, lämpimät muistot yhteisestä tekemisestä vanhemman kanssa ovat sen arvoisia, että vanhemman kannattaa rohkaistua astumaan mukavuusalueensa ulkopuolelle.

Oman kodin turvassa moni vanhempi uskaltaa laulaa lapselleen epävireisiä iltalauluja, vaikka ei ikipäivinä uskaltautuisi esiintymään julkisesti. Vanhempi saattaa toivoa, että lapsi kiinnostuisi musiikista, vaikkei hän itse osaisikaan soittaa tai laulaa. Asia voi kuitenkin jäädä haavetasolle, jos vanhempi kokee, ettei voi itse toimia lapselleen esimerkkinä.

Vanhempi voi rohkaista lasta musiikin pariin, vaikkei itse olisi musikaalinen. Pienen lapsen kanssa on hauskaa laulaa tai soittaa, vaikkei omat taidot olisikaan kummoiset. Tärkeintä on, että molemmilla on hauskaa yhdessä.

Lapsen kanssa voi perustaa “bändin”

Eräs hauska tapa kannustaa lasta musiikin pariin on perustaa lapsen kanssa oma “bändi”. Bändi voi esiintyä isovanhemmille, ystäville tai vaikkapa naapureille. Vaikka vanhempi ei osaisi laulaa tai soittaa, lapsen kanssa voi silti musisoida. Tärkeintä on herättää innostus musiikkia kohtaan ja se tapahtuu helpommin yhteisen hauskan tekemisen kautta.

Lapsi päättää lopulta itse, haluaako ryhtyä harrastamaan vakavissaan soittamista tai laulamista. Pienestä lapsesta on kuitenkin ihanaa tehdä asioita yhdessä vanhempansa kanssa. Lapsen mielessä syntyy kuin huomaamatta positiivinen assosiaatio yhdessä tehtävää asiaa kohtaan. Monesti vielä aikuisenakin muistellaan lämmöllä varhaislapsuuden yhteisiä hetkiä vanhempien kanssa erilaisten harrastusten parissa. Siksi positiivisten assosiaatioiden voimaa ei pidä aliarvioida.

Lasta ei kannata pakottaa harrastuksen pariin

Assosiaatiosta voi muodostua myös negatiivinen, jolloin se voi kannustuksen sijaan saada lapsen luopumaan harrastuksestaan. Jos vanhemmat pakottavat lapsensa soittotunneille vasten tahtoaan, lapsi voi alkaa inhota harrastustaan ja päätyy ennemmin tai myöhemmin lopettamaan sen vanhempien vastustuksesta huolimatta.

Lapselle on hyvä tarjota monenlaisia harrastusvaihtoehtoja

Joskus vanhemmasta voi itsestäänkin olla hauskaa kokeilla jotain itselle vieraampaa asiaa, kuten “bändin” perustamista. Oman mukavuusalueen ulkopuolelle astuminen kannattaa, sillä sen avulla voi oppia itsestään paljon uutta. Jos rohkeus ei riitä solistiksi, vanhempi voi olla vaikka rumpali, joka taputtele nurin käännettyjen ämpärien pohjia kepillä lapsen laulaessa. Tyylipuhtaan suorituksen sijasta tärkeintä on hauskan asian harrastaminen yhdessä.

Parhaimmassa tapauksessa lapsi innostuu niin paljon, että jatkaa musiikkiharrastusta myöhemminkin. Mutta vaikka näin ei kävisikään, lapselle ja vanhemmalle on syntynyt lämpimiä arvokkaita muistoja, mikä jo yksin tekee “bändin” perustamisesta kannattavaa.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.