Mitä nuoren tulisi osata peruskoulun päättyessä?

Kuva: Pexels/ Anastasiya Gepp

Peruskoulun päättyessä lapsen tulisi osata jo monia asioita. Nuoruusajan yksi tärkeimmistä tehtävistä on lapsen itsenäistyminen vanhemmistaan. Lisäksi nuoren tulisi hallita monia arjen taitoja.

Mitä kaikkea nuoren tulisi osata peruskoulun päättyessä?

1. Peruskoulusta saadut taidot

Teinin tulisi saada peruskoulusta riittävät tiedot ja taidot jatko-opintoja ja tulevaisuutta ajatellen. Kaikki nuoret eivät kuitenkaan ole malttaneet keskittyä koulunkäyntiin peruskoulussa, joten heidän taidot voivat olla puutteelliset. Joskus kymppiluokan käyminen on paikallaan. Tällaiset nuoret tarvitsevat enemmän opastusta ja neuvontaa myös vanhemmiltaan.

2. Arjen hallinta

Nuorella tulisi olla hallussaan kaikki arjen sujumisen kannalta välttämättömät asiat: kuinka tyhjentää astianpesukoneen? Kuinka olla paikalla/bussissa ajoissa? Miten varataan aika lääkärille?

3. Kodin askareet

Kodinhoitoon liittyy paljon asioita, jotka nuoren tulisi opetella: täytyy osata esimerkiksi imuroida ja huoltaa sitä, sekä muita kodinlaitteita. Luettelo kodin hallittavista askareista on lähes loputon, mutta mitä enemmän nuori osaa kodin askareita, sitä helpompaa nuoren yksin asuminen tulee olemaan.

4. Ruuanlaitto

Koulussa opetetaan ruuanlaittoa, mutta taitoja tulee kehittää myös kotona. Näin nuori ei turvaudu pelkästään valmisruokiin. Jotkut valmisruuat ovat epäterveellistä tai ne eivät sisällä riittävästi hyviä ravintoaineita. Lisäksi säästää ruokakuluissa, jos valmistaa ruuat itse.

5. Arjen metatyö

Arkeen liittyy paljon näkymätöntä metatyötä. Sitä on kaikki se arjen ajattelu- ja suunnittelutyö, jota ihmisen täytyy tehdä. Näitä ovat esimerkiksi asioiden suunnitteleminen, ajanvarausten tekeminen ja vaatehankintojen pohdiskelu.

6. Rahataidot

Itsenäistyessään nuoren tulisi hallita rahan käyttöä ja tietää perusasiat sen tienaamisesta. Nuoren olisi tärkeää osata myös säästää ja kyetä laskemaan, kuinka rahat saa riittämään pakollisiin menoihin. Rahataidoissa harjoitus tekee mestarin, joten vanhempien tulisi tarjota lapselle mahdollisuuksia oppia rahankäyttöä jo nuorena. Rahan käytöstä ja sen tienaamisesta sekä perusperiaatteista on hyvä puhua perheessä.

7. Henkilökohtainen hygienia

Viimeistään teini-iässä lapsen tulisi osata huolehtia henkilökohtaisesta hygieniasta itsenäisesti. Nuorille on myös hyvä puhua murrosiän tuomista muutoksia kehossa sekä seksuaalisuudesta. Murrosiässä henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen korostuu, koska esimerkiksi hiki voi alkaa haista ja tytöillä alkaa kuukautiset.

8. Asioiden hoitaminen

Nuoren olisi pikku hiljaa hyvä osata hoitaa asioita. Ensinnäkin nuoren tulisi osata huolehtia itsenäisesti omista koululäksyistään sekä muista kouluun liittyvistä asioista. Lisäksi nuoren on hyvä opetella soittamaan virastoihin, maksamaan laskuja sekä täyttämään lomakkeita ynnä muuta sellaista.

9. Työnhaku

Nuoren kohdalla myös työnhakuun liittyvät asiat ovat ajankohtaisia: nuoren tulisi osata tehdä työhakemus ja omata riittävän hyvän itsetunnon pärjätäkseen työnhaussa ja uskaltaakseen erottautua muiden hakijoiden joukosta.

Konkreettisten taitojen lisäksi, nuoren tulisi hallita monia muitakin asioita, kuten tunnetaidot ja sosiaaliset taidot.

Mitä muuta nuoren tulisi mielestäsi osata? Mitkä näistä asioista sinun nuoresi jo hallitsee?

Lähteet: Iltalehti

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)