Muuttuuko suhde bonuslapseen, kun biologinen lapsi syntyy?

Kuva: Pexels/ Pixabay

Uusperheen lapset voivat olla aluksi innoissaan kuullessaan, että perheeseen syntyy vauva. He voivat kuitenkin tuntea olonsa myös epävarmoiksi, huolestuneiksi tai jopa järkyttyneiksi.Muuttuuko suhde bonuslapseen, kun uusi lapsi syntyy?

Lasten epävarmuus tilanteessa voi johtua monesta syystä: raskaana oleva äiti saa paljon huomiota, joka voi olla pois lapsilta. Lapset voivat olla huolissaan siitä, että menettävät erityisasemansa. He saattavat murehtia sitä, että oma aika vanhempien kanssa vähenee. Myös käytännön asiat mietityttävät lapsia, kuten missä vauva nukkuu, tai menettävätkö he omat huoneensa.

Myös vanhempien tunteet vaihtelevat. Ne voivat sisältää jännitystä, toivoa tai huolta siitä, kuinka muut lapset reagoivat vauvaan. Tulevan vanhemman ja kumppanin tunteet vauvaa kohtaan voivat olla erilaisia, varsinkin, jos toinen heistä on tulossa ensimmäistä kertaa vanhemmaksi. Pariskunnan on tärkeää tukea toisiaan raskauden aikana ja käydä keskustelua siitä, kuinka he voivat valmistaa itseään ja lapsia vauvan tuloon.

Tuleva vanhempi voi olla innoissaan omasta lapsesta ja pariskunnan yhteisestä lapsesta. Hän voi silti tuntea ahdistusta yrittäessään jakaa rakkautta ja huomiota kaikille lapsille tasapuolisesti. Hän saattaa olla huolissaan, kokevatko muut lapset ulkopuolisuutta saadessaan vähemmän huomiota kuin vauva. Se voi aiheuttaa myös syyllisyyttä. Vertaistuki auttaa näiden tunteiden hyväksymisessä. On tärkeää puhua tuntemuksistaan kumppanin tai ystävien kanssa.

On luonnollista, että oma lapsi voi väliaikaisesti varjostaa tunteita muita lapsia kohtaan. Kun henkilö on sekä vanhempi, että äiti-tai isäpuoli, saattaa erilaiset tunteet eri lapsia kohtaan hämmentää mieltä. Rakkaus omaa lasta kohtaan saattaa tuntua voimakkaammalta ja helpommalta. On silti tärkeää, että muistaa jakaa rakkautta ja huomiota myös muille lapsille.

Miten valmistaa uusperheen lapsia vauvan syntymään?

Kerro vauvan tulosta hyvissä ajoin, jotta lapsilla on mahdollisuus sisäistää ajatus uudesta sisaruksesta. Puhu lasten kanssa heidän huolenaiheistaan ja rauhoittele heitä. Vakuuta rakkauttasi kaikkia lapsia kohtaan. Kerro vauvasta positiivisia asioita kuten, että bonuslapset saavat leikkiä uuden sisaruksen kanssa.

Yritä tehdä vauvan tulosta lapsille positiivinen ja jännittävä tapahtuma. Ota lapset mukaan vauvan tulon valmistautumiseen. Auta lapsia valitsemaan kanssasi asioita vauvalle, kuten vaatteita ja tarvikkeita. Anna lasten tuntea vauvan potkut mahassasi. Huomioi kuitenkin, että valmistautuessanne vauvan tuloon, lapset eivät koe oloaan ulkopuoliseksi tai syrjäytetyksi.

Vauvan syntymän jälkeen varaa erityistä kahdenkeskistä aikaa kullekkin lapselle päivittäin. Mikäli lapset osoittavat merkkejä mustasukkaisuudesta, yritä ymmärtää heidän tunteensa. Muistuta lapsia, että odotat heidän käyttäytyvän vauvan lähellä lempeästi.

Pidä kiinni rutiineista, koska ne tuovat ennakoitavuutta ja turvallisuutta kaikkien lasten elämään. Jatka siis tuttuja ja turvallisia rutiineja kuten, tarinan lukemista ennen nukkumaanmenoa.

Opeta lapsille kuinka he voivat touhuta vauvan kanssa lempeästi ja turvallisesti. Voit myös antaa heille pieniä velvollisuuksia, kuten pyytää tuomaan vaipan. Kiitä heitä siitä, kuinka hienoja isosisaruksia he ovat. Neuvo sukulaisia ja muita ihmisiä antamaan huomiota kaikille lapsille tasapuolisesti.

Miten voisit valmistaa uusperheen lasta vauvan syntymään? Kuinka voisit jakaa rakkautta ja huomiota tasapuolisesti kaikille lapsille?

Lähteet: Familylives ja Raising children

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)