6 ideaa, mitä tehdä kotona 2-3-vuotiaan lapsen kanssa

Kuva: Pixabay / urirenataadrienn

Pienten lasten perheissä vapaa-aika täyttyy lapsen kanssa puuhastelusta. Jos vanhempi jää kotiin alle 3-vuotiaansa kanssa kotihoidon tuen avulla, on yhteistä aikaa entistä enemmän ja toisinaan hyvät ideat puuhasteluun voivat olla tarpeen.

Lapset kehittyvät yksilöllistä vauhtia, mutta yleensä 2-3-vuotiaat taaperot osaavat jo puhua ja he ovat innokkaita liikkumaan ja tutustumaan ympäröivään maailmaan. Tässä iässä lapset ovat uteliaita, leikkisiä ja avuliaita touhuilijoita ja heidän persoonallisuutensa alkaa kehittyä.

Vanhempi voi tukea taaperon kehitystä monin tavoin, eikä sitä varten tarvitse suunnitella kovin erikoisia aktiviteetteja. Lapselle on paljon hyötyä jo siitä, että vanhempi on läsnä, juttelee, tarjoaa leikkimahdollisuuksia ja ottaa lapsen osaksi päivittäisiä askareita.

Mitä kaikkea 2-3-vuotiaan kanssa voi siis touhuta? Alla esimerkkejä inspiraation lähteeksi:

Taapero mukaan kotiaskareisiin

Lapsi oppii uutta matkimalla vanhempaansa ja haluaa myös osallistua siihen, mitä vanhempi tekee. Näin ollen esimerkiksi siivouspäivän koittaessa voit antaa lapselle pienen rikkasetin tai keittiössä antaa lapsen pestä vihanneksia ja hedelmiä ruoanlaittoa varten. Arkiset askareet voivat tuntua vanhemmastakin mukavammalta, kun taapero osallistuu niihin.

Juttele ja laula

Juttele lapselle pitkin päivää kaikesta, mitä olette tekemässä. Näin lapsi oppii kommunikaatiota sekä hänen sanavarastonsa kasvaa. Voit myös ajatella ääneen, jolloin lapsi saa mallia järkeilystä ja ongelmanratkaisutaidoista. Myös laulaminen ja tanssiminen ovat 2-3-vuotiaalle taaperolle mainioita aktiviteetteja!

Ulkoilkaa yhdessä

Raitis ilma ja liikkuminen tekee hyvää sekä lapselle että vanhemmalle. Käykää kävelemässä pieni lenkki yhdessä (lapsen jaksaminen ja taidot huomioiden), menkää puistoon tai touhutkaa kotipihalla.

Leikkiä, leikkiä

Leikki on lapsen työtä. Lapsi oppii parhaiten, kun leikit ovat monipuolisia ja vaihtelevia. Vanhempi voi antaa leikissä myös lapselle ohjat ja seurata perässä. Leikiksi sopivat muun muassa kapteeni käskee, piilosilla olo, aistileikit, pukeutumisleikit, muovailuvahan käyttö, piirtäminen ja rakentaminen erilaisilla palikoilla ja Legoilla.

Rohkaise lasta leikkimään itsenäisesti

2-3-vuotiaalla voi olla jo hänelle mieluisia leluja tai aktiviteetteja. Tee tarvittavia järjestelyjä, jotta lapsi voi leikkiä itsenäisesti, mutta vanhemman valvovan silmän alla. Lapsen kehittyvälle mielelle tekee hyvää, että hän saa viihdyttää myös itse itseään.

Sosiaaliset aktiviteetit

Parivuotiaat leikkivät muiden rinnalla, mutta yhteisleikit voivat olla vaikeita eikä parivuotias halua jakaa leluja. 3-vuotiaat puolestaan kaipaavat jo enemmän kavereita leikkeihinsä. Vanhemman kannattaa järjestää mahdollisuuksien mukaan tilaisuuksia lapselle leikkiä muiden kanssa. Samalla vanhempi voi itse olla sosiaalisesti aktiivinen muiden vanhempien ja aikuisten kanssa.

Lähde: Moms

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.