Millaisista asioista lapsen hyvä kesäloma koostuu?

Millaisista asioista lapsen hyvä kesäloma koostuu?
Kuva: Pexels/ Yulianto Poitier

Kesä on suomalaisten lempi vuodenaika ja kesälomaan latautuu usein kovia odotuksia. Se voi aiheuttaa myös stressiä monille pienten lasten vanhemmille lastenhoitojärjestelyiden takia. Rahanpuutekin voi mietityttää, koska monet kivat jutut maksavat maltaita. Vanhemmat voivat kuvitella lasten tarvitsevan huvipuistoretkiä tai muita maksullisia aktiviteetteja. Millainen on lapsen hyvä kesäloma?

Lapsi tarvitsee kiireetöntä aikaa ilman jatkuvaa vuorovaikutusta, sekä kotona oleilua pitkän kouluvuoden tai päivähoidossa olon jälkeen. Päiväkodeissa ja kouluissa on yleensä suuret ryhmäkoot, mikä kuormittaa lasta entisestään. Erityisen tärkeää on huomioida nepsylasten tarve kesälomaan, jotka kuormittuvat jatkuvasta hälinästä ja vuorovaikutuksesta muita lapsia enemmän.

Joskus kesäloma ei ole onnistunut, vaan se voi stressata lasta enemmän, kuin arki. Kesäloma saattaa olla liian aikataulutettua ja täynnä ohjelmaa. Tällöin kierretään läpi kaikki sukulaiset ympäri Suomea sekä vieraillaan lähes jokaisessa huvipuistossa ja muissa kesätapahtumissa.

Toisaalta, jos ei ole minkäänlaisia aikatauluja ja rutiineja, kuormittaa sekin lasta. Se, mitkä asiat lasta kuormittaa ja minkä verran, on yksilöllistä. Lapsen aivot kuitenkin vasta kehittyvät, minkä takia myöskin kunnollisen pitkä ja rentouttava kesäloma on tarpeen.

Monissa perheissä kesäloman suunnittelu aiheuttaa pään vaivaa: lapsilla saattaa olla paljon pidempi kesäloma kuin vanhemmilla. Tällöin perheissä joudutaan punnitsemaan minkä ikäisen lapsen voi jättää yksin kotiin työpäivän ajaksi.

Varhaiskasvatuksen ammatilaisiltakaan ei saa tähän yksiselitteistä vastausta: teoriassa noin kymmenen vuoden ikäisen lapsen tulisi pärjätä yksin kotona vanhemman työpäivän ajan. Lapset ovat kuitenkin yksilöitä. Käytännössä monet 7-8-vuotiaat lapset joutuvat olemaan paljon yksin kotona kesälomalla. Kaikilla ei ole isovanhempia tai kummeja lastenhoitoapuna.

Millainen on hyvä kesäloma?

Hyvä kesäloma ei riipu perheen rahatilanteesta. Lapset arvostavat kesälomassaan erilaisia asioita, kuin vanhemmat voisivat äkkiseltään kuvitella. “Lapset eivät menetä mitään, vaikka eivät pääsisikään huvipuistoon tai muihin erikoispaikkoihin. Tutkimusten perusteella lapset eivät halua lomalta jänniä elämyksiä vaan nimenomaan kiireetöntä yhdessäoloa vanhempien kanssa,” kertoo Mannerheimin lastensuojeluliiton ohjelmajohtaja Marie Rautava.

Lapsen hyvä kesäloma koostuu perheen yhdessäolosta, turvallisista rutiineista ja joutilaisuudesta. Vanhempien ei tulisi tuntea syyllisyyttä perheen kesälomajärjestelyistä. Jokainen perhe yrittää parhaan mukaan luovia kesäloman suhteen.

Millaisia kesälomasuunnitelmia teillä on? Sisältääkö se sopivassa suhteessa rutiineja ja leppoisaa vapaa-aikaa?

Lähteet: Hyvä Terveys, Iltalehti ja YLE

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *