Vältä näitä virheitä ja olet parempi kuuntelija läheisillesi

Kuva: Pexels/ Vera Arsic

Hyvä kommunikaatio alkaa siitä, että on hyvä kuuntelija. Näin ollen kuunteleminen on tärkeä taito, jolla on keskeinen merkitys ihmissuhteissa.

Erityisesti parisuhde vaatii kuuntelutaitoa. Jos et osaa kuunnella kumppaniasi, voi se pahimmillaan johtaa eroon, kun kumppani kokee sanojensa kaikuvan kuin kuuroille korville.

Pohjimmiltaan kuunteleminen on kuitenkin taito, jota voi kehittää ja hioa entistä paremmaksi. Alla esitellään kuuntelemiseen ja kommunikaatioon liittyviä virheitä, joita välttämättä voit olla parempi kuuntelija läheisillesi.

Puhut enemmän kuin toinen osapuoli

Jos olet keskusteluissa enemmän äänessä kuin kumppanisi tai hyppäät johtopäätöksiin ennen kuin hän on saanut sanottua sanottavansa, et ole hyvä kuuntelija. Anna hänelle tilaa puhua ja keskity kuuntelemaan.

Mielesi alkaa harhailla

Ihmiset voivat joutua jäsentelemään ajatuksiaan kesken keskustelun varsinkin tunnepitoisten aiheiden äärellä. Tästä syntyy taukoja, jolloin kuuntelevan osapuolen ajatukset voivat alkaa harhailla omiin ajatuksiin eikä hän enää keskity siihen, mistä toinen puhuu. Tälle ajatusten harhailulle on laitettava kampoihin. Jos mieleesi putkahtelee muita asioita kesken keskustelun, koeta hätistää ne sivuun.

Kiirehdit kohti ratkaisua

Etenkin riitatilannetta tai ongelmaa käsitellessä on tärkeä, ettei lähde etsimään ratkaisua liian aikaisin, vaan asiaa käsitellään rauhassa. Jokainen keskustelu ei voi olla pikainen, vaan keskustelulle on annettava aikaa.

Käännät kaiken itseesi

Jos kumppani kertoo jotain tunteikasta kokemusta, tuntevat jotkut halua kertoa jonkin vastaavan oman kokemuksen osoituksena siitä, että osaa samaistua ja ymmärtää. Tässä on kuitenkin tärkeä painaa jarrua, ettei käännä keskustelua itseensä tuosta noin vain ja ota keskustelun ohjia. Jos toimit näin, viestit kumppanillesi, että hänen kokemuksensa ovat vähemmän tärkeitä sinun kokemusten rinnalla. Oikea aika kertoa omastasi on silloin, kun kumppanisi kysyy siitä.

Reagoit tuomitsevasti

Huono kuuntelija alkaa heti tarjota neuvoja, kritiikkiä tai etsiä syitä, miten ja miksi jokin asia meni vikaan. Vaikka tällä tarkoittaisi hyvää ja neuvot/kritiikki olisi hyödyllistä, on tärkeämpi kuunnella ja antaa toisen käydä asiaa läpi rauhassa eikä heti reagoida tuomitsevasti.

Täytät hiljaiset hetket

Keskustelu elää ja sen aikana voi tulla hiljaisia hetkiä, jotka voivat tuntua joistakin epämukavalta. Tämä saa heidät täyttämään hiljaiset hetket merkityksettömillä sanoilla, mutta parempi olisi olla itsekin hiljaa. Keskustelun toiselle osapuolelle lyhyt tauko keskustelussa voi olla merkityksellinen ja hän voi sen aikana käsitellä, mitä olette juuri puhuneet ja mitä haluaa itse sanoa seuraavaksi. Täytesanat voivat estää tätä tapahtumasta.

Lähde: Fatherly

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.