Miksi nuoret suhtautuvat vähättelevästi huumeiden vaaroihin?

a man with a white cloud of smoke behind him
Kuva: Sebastian Radu

Keskustelupalstoilla vanhemmat ovat sanoneet huomanneensa, kuinka joidenkin nuorten suhtautuminen huumeisiin tuntuu muuttuneen. Nuorten aikuisten keskuudessa ovat yleistyneet niin sanotut bilehuumeet, joiden viihdekäyttöä ei koeta ongelmana. Myös kannabiksen käyttö katsotaan usein vaarattomaksi.

Moni aikuinenkin on sitä mieltä, että kannabis tulisi laillistaa. Kuitenkin jos ajattelee puhtaasti lapsen ja nuoren kehityksen kannalta, huumausaineista on paljon haittaa. On monia tutkimuksia, joissa on osoitettu, että kannabis vaikuttaa kehittyvän lapsen ja nuoren aivoihin haitallisesti. Kannabiksen käyttö on yleistynyt nuorten keskuudessa viime vuosina ja seuraukset voivat näkyä vasta vuosien viiveellä. Kannabiksen käytön haittavaikutuksia ovat esimerkiksi ongelmanratkaisukyvyn ja muistitoimintojen heikentyminen.

Kannabista käytetään myös lääkkeenä tiettyjen sairauksien hoidossa. Tällöin tilanne on täysin toinen kuin kasvavan nuoren tapauksessa. Jos ihminen kärsii voimakkaista kivuista tai muusta lääketieteellisestä tilasta, johon lääkäri katsoo kannabiksen olevan tehokas hoitokeino, tällaisessa tapauksessa käyttö on suositeltavaa. Samalla lailla on sairauksia joissa piristeiden, kuten amfetamiinin käyttö voi olla ihmiselle hyödyllistä. Nämä edellyttävät kuitenkin lääkärin tekemää diagnoosia ja lääkeaineen käyttö tulee tapahtua lääkärin valvonnassa.

Jos nuori tottuu käyttämään amfetamiinia bilehuumeena ja sen avulla jaksaa valvoa vuorokausia putkeen, eivät kehon omat hälytysmekanismit välttämättä enää varoita, että valvominen alkaa olla vaarallisella tasolla. Pahimmassa tapauksessa nuori voi kokea täydellisen, jopa hengenvaarallisen romahduksen mikäli unohtaa syödä ja juoda riittävästi huumeen vaikutuksen alaisena. Myös mielenterveyden ongelmat saattavat lisääntyä käytön seurauksena.

Kehittyvät aivot ovat haavoittuvaisia huumeiden vaikutuksille

Jos täysin terve nuori alkaa käyttämään kannabista, amfetamiinia tai muita huumeita, tällä on voimakkaita vaikutuksia hänen kehittyviin aivoihinsa. Aineet häiritsevät aivojen luonnollisia kehitysprosesseja, mikä voi heikentää aivojen toimintaa myöhemmällä iällä. Nuoren saattaa olla vaikeampaa opiskella myöhemmin, mikäli hän haluaa suuntautua alalle, jossa matemaattiset taidot ovat tärkeitä.

Tuntuu aikuisen näkökulmasta todella surulliselta ja turhalta, kuinka jotkut nuoret ymmärtämättömyyttään aiheuttavat aivoilleen haittaa tärkeiden kehitysvuosien aikana käytettyjen huumausaineiden myötä. Samoin tuntuu surulliselta kuunnella keskustelua, jossa aikuiset vähättelevät haittoja ja vaaroja ja jopa puolustavat huumeiden käyttöä. Täytyisi tehdä selkeä ero sen välillä, käyttääkö huumausainetta lääketieteellisen tilan hoidossa vai viihdekäyttönä.

Viihdekäyttö on riski aivoille, erityisesti nuoren kehittyville aivoille. Aikuisten asenteilla on suuri merkitys sen suhteen, miten nuoret asennoituvat huumausaineisiin. Jos kotona ollaan huumemyönteisiä ja hymähdellään viranomaisten pyrkimyksille rajoittaa käyttöä, tämä asenne välittyy lapselle, jolloin hänen kynnyksensä käyttää aineita voi madaltua siinä vaiheessa, kun hänellä on pääsy niiden ääreen.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)