Syntyvyys lähti nousuun vuonna 2020, mutta ennakkotietojen mukaan tilanne muuttuu tänä vuonna jälleen laskevaksi. Miten syntyvyyden saisi kasvuun pitkäaikaisemmin? Eräs äiti on esittänyt siihen useita keinoja.
Ruuhkavuosien toimitus kertoi aiemmin kolmen järjestön vaativan yhteiskunnalta voimakasta satsaamista siihen, että syntyvyys saataisiin kasvuun. Kotiliesi-lehdessä sen sijaan eräs tavallinen äiti on listannut keinoja, joilla hänen mielestään synnytystalkoot saadaan käyntiin.
Äidin kirjoituksen mukaan keskeistä olisi muuttaa asenteita ja ilmapiiriä. Hän nosti esiin seuraavat asiat:
Nuorille miehille esikuvia
Matalan syntyvyyden yhteydessä keskustellaan usein nuorten naisten haluttomuudesta saada lapsia, mutta katseita pitäisi kohdistaa myös miehiin. 30-34-vuotiaiden miesten asenteet ovat muuttuneet muutamassa vuodessa, eivätkä he enää halua lapsia. Tilannetta voisi pyrkiä muuttamaan, jos nuorilla miehillä olisi esikuvina tyytyväisiä isiä.
Valitus seis!
Lapsiperhearkeen liittyy paljon negatiivista valitusta, joka äidin mukaan olisi tärkeä lopettaa. Useimpien vanhempien mielestä kun arki lasten kanssa on mielekästä ja mukavaa.
Muutoksia työelämään
Osa-aikatyötä lisäämällä vanhemmat saataisiin joustavasti työelämään. Töiden avulla vanhempi ei eristäydy kotiin vaipparuljanssin keskelle. Työelämää olisi saatava myös luotettavammaksi. Etenkin nuoret naiset eivät uskalla haaveilla lapsista, koska työelämä on niin epävarmaa nollatuntisopimuksien ja ketjutettujen määräaikaisuuksien keskellä.
”Epävarmuus omasta paikasta työelämässä on taatusti yksi suurimmista syntyvyyden vihollisista. Hyvät työnantajat tämän jo ymmärtävät”, äiti kirjoittaa.
Hän myös lisää, että ilmapiiriä olisi muutettava pois raatavien työnsankareiden ihailusta, kenellä työt venyvät vapaa-ajan puolelle. Kun työaika loppuu, lähdetään silloin hakemaan lapsi päiväkodista.
Lastenhoito lomille ja iltapäiville kuntoon
”Avosydänkirurgia on vaikeaa, turvallisen lastenhoidon organisoimisen koulujen vapaa-ajoille ei pitäisi olla vaikeaa”, äiti täräyttää.
Perheet tarvitsevat lyhytaikaista lastenhoitoa koteihin ja siihen olisi panostettava.
Asenteet uusiksi
Koko yhteiskunnan asenteet pitäisi saada lapsiystävällisemmäksi. Nuoret pelkäävät vanhemmuuden lopettavan oman elämän kuin seinään. Lapsi pitäisi voida ottaa mukaan paikkoihin, joissa aikuinenkin viihtyy, ja lapset on opetettava ottamaan muut huomioon. Jos lapsi on mukana, ei se kuitenkaan voi muuttaa jokaista paikkaa hoplopeiksi.
Lapsi ei ole projekti
Äiti kirjoittaa, ettei lapsi ole sijoitusprojekti, joka tarvitsee merkkivaunut ja lomia kaukokohteissa. Ainoa varustelu, jota lapsi kaipaa, on itsetunto. Lapsi ei ole myöskään vanhemman valmennusprojekti, jota on kiikutettava kaiken maailman harrastuksiin.
”Yhtä oikeaa kasvatusfilosofiaa ei ole. Terveellä järjellä ja rakkaudella pääsee melko pitkälle”, äiti muistuttaa.
Ilmastopelot otettava tosissaan
Ilmastonmuutos pelottaa nuoria, mikä heijastuu syntyvyyteen. Tätä pelkoa ei saisi vähätellä, vaan ottaa se vakavasti ja tosissaan. Äidin mukaan jokainen voi katsoa peiliin ja tulla vastaan luopuen saavutetuista eduista yhteisen edun nimissä. Ihminen, jolla on asiat hyvin, on vara tulla vastaan pidemmälle.
Päättäjiltä joustoa ja parempia ideoita
Synnytysiässä olevat ihmiset ovat kasvaneet maailmaan, jossa he saavat itse pitkälti päättää asioistaan ja elää omassa rytmissään. Jokainen perhe on ainutlaatuinen omine tarpeineen. Työ- ja perhe-elämän yhdistäminen on edelleen kaavamaista ja jäykkää. Tilalle tarvitaan paljon lisää joustoa ja vaihtoehtoja.
Lähde: Kotiliesi
Teksti: Miia