Aiheuttavatko puolisoiden suuret tuloerot konflikteja?

Aiheuttavatko puolisoiden suuret tuloerot konflikteja?
Kuva: Mathieu Stern

Puolisoiden välillä voi olla suuret tuloerot, varsinkin jos toinen on jäänyt kotiin lasten kanssa. Joskus kuitenkin molemmat vanhemmat käyvät töissä, mutta toisen palkkapussi on huomattavasti muhkeampi kuin toisen. Tämä saattaa toisinaan aiheuttaa ongelmia puolisoiden välille.

Toiset parit eivät koe erilaista tulotasoa ongelmana, vaan molempien puolisoiden tulot ovat yhteisymmärryksessä perheen yhteisessä käytössä. Rahat voidaan myös pitää erillään, mutta enemmän tienaava hoitaa suuremman osuuden perheen yhteisistä menoista. Jos molemmilla on luonteva olo järjestelyn suhteen, ongelmia ei usein ilmene.

Joskus kuitenkin suuret tuloerot aiheuttavat kitkaa puolisoiden välille. Jos parisuhteessa on muitakin ongelmia eikä suhde ole täysin tasa-arvoinen, tällöin enemmän tienaava saattaa joko tietoisesti tai tiedostamattaan pyrkiä alistamaan vähemmän tienaavaa puolisoa.

Jokin aika sitten lehdessä oli artikkeli, joissa puolisot kertoivat, miltä tuntuu, kun toinen tienaa toista enemmän. Artikkelista on jäänyt mieleen erityisesti erään naisen maininta, kuinka hänen puolisonsa armollisesti totesi hänelle, että hän saa ikään kuin jonkinlaisena bonusetuna tulla mukaan perheen yhteisille lomamatkoille, jotka enemmän tienaava puoliso maksoi. Kommentti on jäänyt mieleen erityisesti siksi, koska se kuulostaa äärimmäisen loukkaavalta.

Vaikka enemmän tienaava puoliso ei tarkoituksella olisikaan vähättelevä tai ilkeä, saattaa hän huomaamattaan synnyttää toiselle tunteen siitä, että toinen on alisteisessa asemassa. Erityisesti jos pienituloisemman puolison itsetunto on heikko, hän saattaa kokea huonommuudentunteita liittyen työhönsä. Tällöin kannattaa muistuttaa itselleen, että palkkaus yksin ei kerro ammatin arvosta mitään. Esimerkiksi hoivatyö on kaikkein tärkeimpien ammattien joukossa, sillä siinä autetaan konkreettisesti ihmisiä tavalla, joka ei monissa muissa ammateissa ole mahdolista. Tämä ei kuitenkaan valitettavasti näy palkkauksessa.

Ajatuksistaan kannattaa kertoa puolisolle

Jos vähemmän tienaavan puoliso kokee, että toinen huomaamattaan tai tietoisesti ylenkatsoo häntä, kannattaa asia ottaa puheeksi, sillä hiljaa jäytävä mielipaha saattaa vahingoittaa suhdetta. Toisinaan enemmän tienaava ei ole tiedostanut pieniä maneerejaan, joilla hän aiheuttaa pahaa mieltä puolisolleen. Kun hän tulee tietoiseksi näistä toimintatavoistaan, on hänen mahdollista muuttaa käyttäytymistään.

Joskus enemmän tienaava puoliso saattaa kokea, että vähemmän tienaava on ikään kuin vapaamatkustajana suhteessa. Enemmän tienaavaa voi harmittaa, jos hän kokee, että hän tekee huomattavasti enemmän työtä perheen talouden eteen toisen vain nauttiessa työn hedelmistä. Tällöin kannattaa pysähtyä ja miettiä, mistä tällainen tunne todella kumpuaa. Tällöinkin kannattaa ehdottomasti puhua puolison kanssa asiasta. Joskus saattaa olla, että vähemmän tienaava puoliso ei ole tiedostanut käyttäytyvänsä tavoilla, jotka saavat toiselle aikaan tällaisen tunteen.

Jälleen kerran keskustelu on avain ongelma ratkaisemiseen. Jos toisen mielessä olevia ärsyttäviä ja ahdistavia asioita ei tiedä, ei puolisolla ole mitään mahdollisuutta edes yrittää muuttaa käytöstään.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *