Rakastutko aina emotionaalisesti etäisiin ihmisiin?

Kuva: Pexels/Keira Burton

Jotkut ihmiset tuntevat vetoa tunnekylmiin, eli emotionaalisesti etäisiin ihmisiin. Ilmiö on yleinen ja voi johtua monista eri syistä, jotka liittyvät yksilön lisäksi heidän menneisyyteensä.

Syyt siihen, että joku rakastuu vain emotionaalisesti etäisiin ihmisiin, johtuu usein lapsuudenkokemuksista. Ihminen, joka ei ole kokenut lapsena rakkautta ja arvostusta, valitsee alitajuisesti tutun helvetin mielummin kuin tuntemattoman vapauden.

Jos vanhempamme ovat olleet emotionaalisesti etäisiä, etsimme samoja piirteitä tulevasta kumppanistamme, koska se tuntuu tutulta ja turvalliselta. Terve ja normaali kiintymyssuhde on tällöin ihmiselle vierasta, eikä hän osaa etsiä itselleen normaalia ja hyvää kumppania.

Toinen syy tuntea vetoa emotionaalisesti etäisiin ihmisiin voi olla henkilön huono itsetunto. Se voi olla alhainen ikävien kokemusten takia. Näitä voivat olla esimerkiksi kiusatuksi tuleminen koulussa tai työelämässä, sekä vanhempien kyvyttömyys tukea lapsen itsetuntoa.

Kolmas syy etäiseen ihmiseen kiintymiseen voi olla, että henkilö ei ole valmis käsittelemään omia pelkojaan ja muita vaikeita tunteita, joten hän täyttää elämänsä keskittämällä energiansa emotionaalisesti etäisen ihmisen pelastamiseen ja muuttamiseen. Vaikka henkilö janoaa rakkautta ja huomiota, hän myös pelkää sitä.

Millaisia ovat emotionaalisesti etäiset ihmiset?

Emotionaalisesti etäisen ihmisen voi olla hankalaa käsitellä vaikeita ja henkilökohtaisia tunteita. Siksi he eivät siedä samoja tunteita myöskään kumppanissaan, vaan suhtautuvat nihkeästi, jos kumppani tuo esille toiveita ja tarpeitaan. Etäiset ihmiset eivät ole läsnä tunnetasolla. Heidän käytös on usein ristiriitaista, eivätkä sanat ja teot vastaa toisiaan.

Henkilö voi olla emotionaalisesti etäinen omien lapsuudenkokemuksiensa vuoksi. Hän on saattanut oppia jo lapsena vaientamaan tunteensa, koska niitä ei ole ollut kukaan vastaanottamassa. Hänen on täytynyt kohdata yksin vaikeat tunteensa, eikä hänellä ole ollut niihin vielä lapsena työkaluja. Koska hän ei ole käsitellyt asioita, vaikuttavat ne nykyhetkeen ja nykyiseen parisuhteeseen.

Lapsuudenkokemustensa takia emotionaalisesti etäinen on jäänyt etäiseksi muista ihmisistä. On monia syitä sille, miksi henkilö ei ole tunnetasolla läsnä, ollen emotionaalisesti etäinen. Tällainen on normaalia käytöstä silloin, jos on äskettäin eronnut. Lisäksi etäinen ihminen ei uskalla näyttää syvimpiä tunteita, koska pelkää tulevansa loukatuksi, hylätyksi tai jätetyksi. Joskus tilanne on se, että tällainen henkilö onkin varattu ja hänen syvin kiintymys on muualla.

Tunnetko emotionaalisesti etäisen ihmisen? Rakastutko aina tunnekylmiin ihmisiin?

Lähteet: Byrdie, Hidasta elämää, Nainen ja YouTube

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.