Oletko sinäkin kokenut yksipuolisen ystävyyssuhteen?

two woman sitting on beach sand while facing sunlight
Kuva: Briana Tozour

Ystävyys on ihana asia. Ystävyys rikastuttaa elämää ja auttaa jaksamaan arjessa. Kiireisten ruuhkavuosien aikana ystävän tapaaminen voi olla tärkeä henkireikä. Ystävän kanssa voi jakaa salaisuuksia ja hänelle voi uskoutua, jos puolison kanssa menee huonosti.

Oletko kokenut ystävyyssuhteen, jossa olet jatkuvasti antavana osapuolena ja toinen yksinomaan saavana osapuolena eikä ystävyys ole tasavertaista? Tunne saattaa syntyä helposti, jos toinen ystävyksistä on aina se, joka pitää yhteyttä ja pyytää tapaamiseen. Joskus saattaa tuntua, että ystävä on yhteydessä vain silloin, kun hänellä itsellään on vaikeaa.

Ihmisten persoonallisuudet yksinkertaisesti ovat erilaisia. Ystävyys on alkanut erilaisuudesta huolimatta, mutta ajan kanssa erot voivat osoittautua liian suuriksi, eikä ystävyys voi jatkua. Jos toinen on hyvin puhelias ja tykkää puhua omista asioistaan ja toinen osapuoli on hiljaisempi, tapaamisissa keskustellaan vain puheliaamman henkilön elämästä ja ongelmista. Tämä saattaa alkaa pikkuhiljaa ärsyttämään hiljaista henkilöä.

Joskus ystävyys on alkanut nuorena, mutta aikuisiällä yhteisiä asioita ei enää juurikaan ole. Silti saatetaan kokea, että pitkään kestänyttä ystävyyttä ei voi katkaista, vaan siitä on velvollisuuden tunnon takia pidettävä kiinni. Tapaamisia järjestetään, vaikka kumpikaan ei niistä suuresti nauti.

On tärkeää muistaa, mikäli ystävyyssuhdetta ei koe oikeanlaiseksi, ei ole mitään velvollisuutta sen jatkamiseen. Ystävyys perustuu aina vapaaehtoisuuteen ja sen voi lopettaa, mikäli suhde alkaa tuntua epämukavalta.

Jos ystävyys on kestänyt pitkään, on reilua kertoa ystävyyssuhteen katkaisemiseen liittyvät syyt. Joskus puheliaampi henkilö ei ole tiedostanut puhuvansa vain omista asioistaan. Kun tästä mainitsee, hän saattaa yllättyä ja haluaa ehkä pyrkiä kehittämään itseään tässä suhteessa paremmaksi.

Usein ihminen ei ole itse tietoinen muita ärsyttävistä piirteistään

Jos ihmiselle ei koskaan huomauta hänen ärsyttävistä piirteistään, ei pidä ihmetellä, jos hän ei muuta käytöstään. Paras palvelus toiselle onkin mainita ystävällisesti, jos jokin ominaisuus hänessä häiritsee. Toki maalaisjärkeä kannattaa käyttää, eikä toista tule tarkoituksella loukata.

Ilmaa puhdistava keskustelu voi jopa pelastaa ystävyyssuhteen ja muuttaa suhteen sellaiseksi, että ystävykset lähentyvät eron sijaan. Parisuhteessakin monesti vaikeudet vahvistavat suhdetta. Samoin voi käydä myös ystävyyssuhteelle. Harva meistä haluaa tieten tahtoen käyttäytyä tavoilla, joista tiedämme aiheutuvan muille mielipahaa, jos suinkin sen voimme välttää.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.