Jokaisessa parisuhteessa on ylä- ja alamäkiä, joita tulee vastaan vaihtelevasti vuosien varrella. Vaikeudet voivat hitsata parin tiukasti yhteen, mutta tästä huolimatta joskus voi havahtua siihen, että pohtii suhteen nykytilaa ja tulevaisuutta.
Hyvinvoiva parisuhde koostuu monista eri palasista. Deittisovellus Valon rakkauspsykologi Tony Dunderfeltin mukaan hyvässä parisuhteessa on seitsemän peruspilaria ja suhde voi hyvin, kun ne ovat kunnossa. Jos parisuhteen tila ja tulevaisuus mietityttää, kannattaa peruspilarit käydä läpi ja pohtia niiden tilannetta. Tämä voi avata silmät suhteen ongelmakohdille, joita voi sen jälkeen alkaa työstää.
Parisuhteen tulevaisuus selviää, kun pohdit näitä seitsemää kysymystä
Toimiiko yhteinen arki?
Mieti parisuhteen tulevaisuutta ensin arjen näkökulmasta. Ihmisillä voi olla hyvin erilaisia elämäntyylejä ja -tapoja, joiden sovittaminen yhteen vaatii erilaisuuksien hyväksymistä ja kykyä tehdä kompromisseja. Erilaiset kotiaskareet voivat aiheuttaa riitoja suhteessa, jos asioista ei ole keskusteltu ja sovittu, miten ne hoidetaan. Jos kotiaskareiden jakaminen perustuu pelkkiin sanattomiin olettamuksiin, voi niistä syntyä kitkaa.
Pystyttekö hyväksymään toistenne persoonallisuudet?
Parin erilaiset luonteenpiirteet ja tavat tulevat usein esiin vasta pidemmän yhdessäolon jälkeen. On mahdollista, että nämä eroavaisuudet alkavat ärsyttää ja osapuolet alkavat miettiä, voisiko niihin yrittää vaikuttaa jotenkin. Tässä vaiheessa on tärkeä pohtia tarkkaan, kuinka isosta ongelmasta on kyse ja voiko kumppanin erikoiset piirteet ja tavat hyväksyä.
Ovatko arvot ja tavoitteet samansuuntaisia?
Jos parin tavoitteet ja arvot eivät kohtaa lainkaan, voi suhteen tulevaisuus olla vaakalaudalla. Tavoitteiden ei tarvitse olla identtiset, mutta niiden pitäisi olla yhteen sovitettavissa. Esimerkiksi jos toinen haluaa lapsia ja toinen ei, on suhteella edessään kuoppainen tie. Tavoitteet ja arvot voivat myös muuttua elämän aikana ja parin onkin oltava valmis kompromisseihin, jotta yhteinen taival voi jatkua.
Onko suhteessa läheisyyttä?
Parisuhde ei kestä vain sillä, että sen osapuolilla on mukavaa yhdessä. Suhde yleensä kaipaa myös läheisyyttä, kuten helliä kosketuksia, suudelmia, halauksia ja yhteistä aikaa. Tunteista puhuminen avoimesti lisää myös läheisyyden tunnetta.
Onko välillänne vetovoimaa?
Uuden suhteen alussa pari on alkuhuuman vietävissä ja heidän välillään säkenöi. Jos vetovoima hiipuu liikaa, voi suhde kärsiä ja jopa päättyä. Uusi ja haastava yhteinen tekeminen tai yllättävät romanttiset eleet ovat keinoja puhaltaa vetovoimaa uuteen hehkuun.
Onko seksielämä tyydyttävä?
Seksuaalisuus on merkittävä tekijä ihmisen elämässä ja jokaisen parin olisi syytä opetella puhumaan siitä. Toisen ajatusten lukeminen on mahdotonta, joten omat toiveet ja ajatukset on sanottava ääneen. Parin pitäisi puhua siitä, millaista on kummankin mielestä hyvä seksi, miten aktiivista seksielämän pitäisi olla ja mitä toiveita seksin suhteen on. Jos seksielämä ei tunnu mieluisalta, on tärkeä pohtia, mistä se johtuu ja miten se korjataan.
Kuulummeko yhteen?
Onko parin välillä sitoutunutta tahtoa viettää elämä yhdessä? Tämä tunne voi heiketä ajan mittaan, jolloin on hyvä muistella tavoitteita, jotka alun perin yhdistivät paria.
Lähde: Kotiliesi
Teksti: Miia