Lapsen nimen valinta on vastuullinen tehtävä

grayscale photo of girls face
Kuva: Thomas Park

Lapsen nimi vaikuttaa hänen hyvinvointiinsa tavoilla, jotka eivät ehkä heti tule mieleen. Miksi jotkut vanhemmat valitsevat lapselleen sellaisen nimen, jonka kohdalla on hyvin todennäköistä, että lasta tullaan kiusaamaan nimen takia?

Joskus mietin, eivätkö vanhemmat lainkaan ajattele, että vaikka nimi olisi vanhemmasta kertakaikkisen ihana, se saattaa altistaa lapsen kiusaamiselle. Jos nimestä hyvin suurella todennäköisyydellä tullaan vääntämään muiden lasten keskuudessa jonkinlainen haukkumamuoto, olisiko kuitenkin parempi laittaa oma nimitoive sivuun ja antaa lapselle sellainen nimi, ettei häntä todennäköisesti tulla sen vuoksi kiusaamaan?

Toki voi olla mahdollista, ettei vanhemmille ole tullut mieleen, että lasta voitaisiin kiusata nimen takia. Joskus tietyntyyppinen nimi voi vaikuttaa selvästi sellaiselta, että se aikaansaa huvittuneita reaktioita. Joskus etunimen ja sukunimen yhdistäminen ilman, että välissä on tauko, tuottaa varsin humoristisia tai jopa härskejä lopputuloksia.

Muiden lasten suvaitsevaisuutta ei kannata yliarvioida

Toki ideaalisessa maailmassa pitäisi pystyä elämään minkälaisen nimen kanssa tahansa ilman, että sen tähden joutuisi kiusatuksi. Emme kuitenkaan elä ideaalimaailmassa. On hyvin todennäköistä, että jos lapsen nimi herättää tietynlaisia mielleyhtymiä ja ajatuksia, on suuri riski, että lapsi voi joutua kiusatuksi.

Kun samaan aikaan tiedetään, miten haitallista kiusaaminen voi olla pienelle lapselle ja hänen kehitykselleen, tuntuu turhalta ottaa tällaista riskiä, jos sen voi välttää. Toki tuntuu surulliselta, jos vanhemmat rakastavat yli kaiken tiettyä etunimeä eikä sitä voi käyttää vain siitä syystä, että kun kyseisen etunimen yhdistää lapsen sukunimeen, lopputulos kuulostaa sellaiselta, että kiusaaminen on todennäköistä. Toisaalta jos toisessa vaakakupissa painaa vanhempien halu antaa lapselleen juuri tietty ihana etunimi ja toisessa vaakakupissa painaa lapsen hyvinvointi, jos lapsen hyvinvointi saattaa vaarantua kiusaamisen takia, valinnan luulisi olevan helppo.

Kukaan vanhempi tuskin tarkoituksella haluaa lapselleen minkäänlaisia negatiivisia seuraamuksia tämän nimen takia. Jos vanhempi päätyy valitsemaan kyseenalaisen nimen, luultavasti kyseessä on ajattelemattomuus. Vanhemmalle ei luultavasti ole tullut mieleen, että kiusaamisen riski on niin suuri kyseisen nimen kohdalla. Tämän takia kannattaakin tarkkaan pysähtyä miettimään lapsen nimen äärellä, millaiselta nimi ulkopuolisesta kuulostaa. Tällöin on mahdollista havaita riskit ja halutessaan voi niitä välttää. Onneksi vanhemmilla usein on olemassa monia mieluisia nimivaihtoehtoja ja vaikka yhdestä täytyisi luopua, muita yhtä mieluisia luultavasti kyllä löytyy tilalle.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.