Vanhempi voi kokea pelkoa ja syyllisyyttä raskauden alettua

Vanhempi voi kokea pelkoa ja syyllisyyttä raskauden alettua
Kuva: Janko Ferlič

Niin ristiriitaiselta kuin se kuulostaakin, joskus vanhempi saattaa kokea pelon ja jopa syyllisyyden tunteita tultuaan raskaaksi pitkän yrittämisen jälkeen. Kuinka näihin tunteisiin pitäisi suhtautua?

Kun pariskunta yrittää saada raskautta alulle, tilanne voi olla hyvin stressaava, mikäli yrityksessä kestää kauan. Kun raskaaksi tulo sitten lopulta onnistuu, voisi ajatella, että sen jälkeen elämä on yksinomaan ihanaa. Toisinaan käy niin, että vanhempi alkaakin yllättäen kokea voimakasta huolta ja syyllisyydentunnetta sen jälkeen, kun hän on viimein onnistunut tulemaan raskaaksi pitkän yrittämisen jälkeen. Mistä tällainen tunne aiheutuu?

Tänä päivänä ei ole epätavallista, että lasta haluava pariskunta joutuu yrittämään pitkään, ennen kuin raskaaksi tulo onnistuu. Kun kuukaudet ja jopa vuodet vierivät ja vauvaa ei vain kuulu, ihminen voi pahimmillaan jopa masentua vakavasti. Raskautta toivova ihminen voi ajatella, että hänen onnellisuutensa on kiinni siitä, onnistuuko raskaus vai ei. Jos tämä tavoite onnistuisi, elämän ajatellaan muuttuvan kuin taikaiskusta ihanaksi unelmaksi.

Positiivinen raskaustesti mullistaa pitkään raskautta toivoneen maailman

Kun positiivinen tulos saapuu, ilon ja onnen tunteet voivat tuntua aluksi huumaavilta. Jos lasta on yritetty pitkään erilaisten hoitojen avulla, saattavat vanhemmat kokea ensimmäisen ilon tunteen jälkeen voimakasta huolta. Mieleen voi pesiytyä huoli, tuleeko raskaus sujumaan hyvin. Koska asia on ollut niin suunnattoman tärkeä, pelkkä ajatus raskauden loppumisesta voi aiheuttaa valtavaa stressiä.

Pahimmillaan huoli voi alkaa hallita elämää kokonaan. Vanhempi saattaa jatkuvasti tarkkailla itseään peläten, että jokin komplikaatio keskeyttää raskauden. Tällainen reaktio ei ole epätavallinen niiden keskuudessa, jotka ovat yrittäneet pitkään raskaaksi tuloa ja viimein tässä onnistuneet.

Osittain huolen ja pelon tunne johtuu siitä, jos ihminen on pitkään pitänyt itseään kyvyttömänä saamaan lapsia, asiasta on muodostunut osa hänen identiteettiään. Kun hän lopulta tulee raskaaksi, hänen on muutettava käsitystä itsestään eli käsitystä omasta identiteetistään. Sen sijaan, että hän ajattelisi itseään hedelmättömänä naisena, hänen on nyt ajateltava itseään hedelmällisenä naisena.

Vaikka äkkiseltään tuntuisi, että ajattelun muutos aiheuttaa vain onnellisuuden tunteita, asia ei aina ole näin. Kun ihminen joutuu järjestämään uudelleen mielessään kuvan itsestään, tämä voi aiheuttaa ahdistusta, vaikka ulkopuolisen silmin tilanne näyttäisi päinvastoin hyvin positiiviselta. Ihminen saattaa kokea jopa syyllisyyttä siitä, että kokee ilontunteita liittyen raskauteen.

Jos ahdistus tuntuu valtaavan liian suuren osan arkielämästä, kannattaa hakeutua keskustelemaan asiasta ammattilaisen kanssa. Halutessaan voi liittyä erilaisiin tukiryhmiin, joissa ihmiset jakavat raskausajan kokemuksiaan ja tarjoavat vertaistukea, jakavat pelkojaan ja kannustavat ja rohkaisevat toisiaan. Yksin ei kannata jäädä pelkonsa kanssa.

Lähde ja lisätietoa: Parents

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *