Näin autat lasta selättämään lääkärikammon – 6 vinkkiä

Näin autat lasta selättämään lääkärikammon – 6 vinkkiä
Kuva: Pexels/Pavel Danilyuk

Lääkärissä käyminen voi tuntua lapsesta ahdistavalta ja pelottavalta. Kun leikkien lomassa sattuu haavereita ja pöpöt saavat sairastumaan, on lääkäriin kuitenkin mentävä.

Kun lapsen kanssa lähtee lääkärin vastaanotolle, on vanhemman tärkeä yrittää pysyä tilanteessa rauhallisena, koska lapsi aistii vanhemman stressin. Suomen ainoan pelkästään lapsiin keskittyvän lääkäriasema Pikkujätin johtavan lääkäri Erik Qvistin mukaan vanhemman tuki ja turva auttaa lasta paljon.

“Lapsesta tulee entistä rauhattomampi, jos vanhempikin hätääntyy”, Qvist muistuttaa tiedotteessa.

Lääkäriin tuleminen ei aina tarkoita kipua ja kärsimystä, minkä vuoksi pelkokuvien vähentäminen on tärkeää. Pelon laannuttua myös lapselle epämiellyttävät ja kivuliaat toimenpiteet sujuvat paremmin.

“Lääkärinpelon lievittäminen on tärkeää ensisijaisesti lapsen itsensä takia, mutta voimakas pelko voi haitata myös tutkimuksien tekemistä ja hoidon antamista”, Qvist toteaa.

Jos lääkärikäynti jännittää ja pelottaa lasta, voivat vanhemmat auttaa lasta selättämään lääkärikammonsa muun muassa näillä tavoilla:

  • Harjoitelkaa etukäteen kotona. Voitte leikkiä lääkäriä ja tutkia nukkea, nallea, äitiä tai isää.
  • Kerro lapselle etukäteen rehellisesti lääkärikäynnistä ja millaisia tutkimuksia vastaanotolla voi olla luvassa.
  • Tulkaa vastaanotolle ajoissa, sillä kiireessä kaikki ovat stressaantuneita.
  • Hankalalle asialle kannattaa varata tupla-aika, niin jännittävässä tilanteessa ei tarvitse kiirehtiä.
  • Hyvin pelokkaalle lapselle voi varata alkuun pelkän jutteluajan, jossa ei vielä tehdä fyysisiä tutkimuksia tai toimenpiteitä.
  • Mainitse lapselle, että lääkäristä saa hyvin sujuneen käynnin päätteeksi pienen palkinnon.

Kirjasta apua pelkoihin

Lasten lääkäripelon helpottamiseksi Pikkujätti on yhdessä kirjailija Mauri Kunnaksen ja kustannusyhtiö Otavan kanssa tehnyt Tassulan lasten lääkärikirjan, joka on mainio apu selättämään lasten lääkärikammoa. Kirjaidean keksivät Pikkujätin lastenlääkärit Pirkko Keronen ja Kristiina Malmström, joita on haastateltu asiantuntijoina kirjaa varten.

“Ajatus lastenkirjasta syntyi jo viitisen vuotta sitten, kun pohdittiin, millaiset tuotteet voisivat hyödyttää Pikkujätin asiakkaita. Annan usein pelkopotilaiden vanhemmille kotiläksyksi harjoitella lääkärikäyntiä kotona, mihin tällainen kirja on oiva apu”, Keronen kertoo tiedotteessa.

32-sivuinen kirja sisältää erillisiä pieniä tarinoita Tassulan lapsista. Haaverin tai sairauden iskiessä Tassulan hahmojen esimerkkiä seuraamalla lääkärissä käymisestä tulee vähemmän pelottavaa pienille kirjan lukijoille.

“Pidän todella tärkeänä tätä valittua pelkoteemaa, jonka avulla voidaan lieventää pelkoja ja saada lapsen olo turvalliseksi vastaanotolla”, Keronen sanoo.

Kirjaa saa Pikkujätin toimipisteistä sekä kirjakaupoista. Pikkujätti lahjoittaa kaikista lääkärikeskuksissaan myydyistä Tassulan lasten lääkärikirjoista saaduista varoista osan hyväntekeväisyyteen lasten mielenterveystyöhön.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *