Onko onnellisuutta mahdollista saavuttaa ilman parisuhdetta?

Onko onnellisuutta mahdollista saavuttaa ilman parisuhdetta?
Kuva: Brooke Cagle

Moni kokee parisuhteen olevan olennainen osa onnellista elämää. Jos parisuhdetta ei ole, sitä etsitään joskus jopa epätoivoisesti ja jos sitä ei löydetä, koetaan onnettomuuden ja epäonnistumisen tunteita. Olisiko kuitenkin mahdollista olla onnellinen ilman parisuhdetta?

Jos on tottunut olemaan parisuhteessa, voi yksinolo tuntua hyvin ahdistavalta. Varsinkin jos suhde on kestänyt pitkään ja ero tulee yllätyksenä, olo voi olla hyvin masentunut. Tällöin saattaa helposti ajatella, että ratkaisu ahdistukseen on löytää mahdollisimman pian uusi parisuhde. Uuteen suhteeseen ryntäämisen sijasta kannattaisi käyttää tilaisuus hyväksi ja tunnustella jonkin aikaa, miltä tuntuu olla yksin.

Jos kuviossa on mukana lapsia, vanhempi voi ajatella, että lasten takia perheeseen täytyy löytää nopeasti toinen aikuinen. Jos lapsilla kuitenkin on toinenkin vanhempi, joka asuu eri taloudessa, eivät lapset tarvitse poismuuttaneen vanhemman korvaajaa. Päinvastoin, lapsia saattaa jopa ahdistaa, jos pian eron jälleen arkeen astuu uusi aikuinen, joka vaikuttaa vallanneen aiemmin kotona asuneen vanhemman paikan. Toki rakkautta ei voi kukaan ennustaa eikä estää, se tulee jos on tullakseen, mutta kenties ei kannata rynnätä etsimällä etsimään uutta suhdetta välittömästi edellisen päätyttyä, jos sellainen ei ilmesty eteen itsestään.

Parisuhde merkitsee usein kompromisseja

Parisuhteessa oleminen on monin tavoin erilaista kuin yksin eläminen. Parisuhteessa täytyy tehdä jonkinlaisia kompromisseja eri tilanteissa. Moni ei koe tätä lainkaan häiritsevänä, vaan päinvastoin on onnellinen voidessaan tehdä valintoja, joiden tietää tekevän puolison onnelliseksi. Jotkut kuitenkin saattavat kokea kompromissit negatiivisina asioina suhteessa. Tällöin voi olla, että suhde ei muutenkaan ole ehkä parhaalla mahdollisella tolalla.

Moni elää vapaaehtoisesti ilman parisuhdetta

Yksineläjät kertovat pitävänsä vapaudesta tehdä itse päätökset omassa elämässään. Kodin saa järjestää juuri niin kuin haluaa eikä toisen tavaroita loju pitkin ja poikin. Erityisesti moni riitaisan parisuhteen kokenut on sitä mieltä, että yksin oleminen on parempaa kuin suhteessa oleminen, koska ei tarvitse koskaan riidellä. Riitaisan suhteen loputtua ihminen voi kokea niin voimakasta rauhan tunnetta, että hän ei halua vaarantaa saavuttamaansa henkistä tasapainotilaa uudella ihmissuhteella ja sen mukanaan tuomilla mahdollisilla riidoilla.

Yksilöllisillä luonteenpiirteillä on vaikutusta siihen, kuinka hyvin tai huonosti ihminen viihtyy yksin. Joillekin on tärkeää tavata säännöllisesti muita ihmisiä, siinä missä toinen voi viettää pitkiäkin aikoja yksin ahdistumatta. Jos kokee tarvitsevansa jatkuvasti muita ihmisiä ympärilleen, on luonnollista, että kaipaa myös parisuhteen mukanaan tuomaa toisen ihmisen läsnäoloa arjessa. Toisaalta jos ei muutenkaan kaipaa paljon sosiaalisia kontakteja, yksineläminen ei välttämättä tunnu yhtä ahdistavalta.

Uskotko sinä, että ihminen voi olla onnellinen myös ilman parisuhdetta?

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *