Vauvakin voi syödä maapähkinöitä – allergiariski pienenee

Kuva: Pexels/Pixabay

Erilaiset pähkinät aiheuttavat monille allergiaoireita. Terveyskylän mukaan koivuristiallergia pähkinöille on Suomessa hyvin yleistä ja se aiheuttaa vain lieviä oireita. Sen sijaan vain harvalla (alle 2% väestöstä) on varsinainen, voimakkaita oireita aiheuttaa pähkinäallergia. Allergia-sivuston mukaan vaikeasta pähkinäallergiasta kärsivä ei usein reagoi kuin yhteen tai muutamaan pähkinään, joka yleisimmin on maapähkinä. Maapähkinä on palkokasvi, eikä se ole läheistä sukua muille pähkinöille.

Maapähkinäallergian kehittymistä voi olla mahdollista ehkäistä antamalla vauvalle maapähkinää syötäväksi turvallisessa muodossa. Journal of Allergy and Clinical Immunology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan on olemassa selvä mahdollisuusikkuna, jolloin altistaa lapsi maapähkinöille, kertoo Metro.

Maapähkinäallergian kehittymisen riskiä voi laskea jopa 77 prosentilla, jos lapsen antaa syödä esimerkiksi maapähkinävoita 4-6 kuukauden iässä. Jos taas odottaa siihen, että lapsi on vuoden vanha, alenee riski tuolloin enää 33 prosentilla.

Pähkinöiden antaminen vauvalle tai pienelle lapselle voi tuntua vanhemmista ahdistavalta, koska moni tietää niiden olevan allergisoivia. Ennen on myös suositeltu, että vauvoille ei annettaisi maapähkinöitä lainkaan.

”On ymmärrettävää, että tämä on saanut vanhemmat pelkäämään maapähkinän ottamista ruokavalioon varhaisessa vaiheessa”, uutta tutkimusta johtanut professori Graham Roberts kommentoi.

Robertsin mukaan jos vanhempia rohkaistaan antamaan maapähkinöitä vauvoille, voi se olla helppo ja halpa interventio, jolla olisi suuria hyötyjä tuleville sukupolville.

Näin otat pähkinät osaksi ruokavaliota

Ruokaviraston mukaan niin maapähkinöitä kuin muitakin varsinaisia pähkinöitä sekä manteleita voidaan antaa imeväisikäisille sokeroimattomina, suolaamattomina tai muutoin kuorruttamattomina sen jälkeen, kun lapsi on siirtynyt kiinteisiin ruokiin. Kun vauvalle tai pienelle lapselle antaa pähkinöitä ja manteleita, on ne hienonnettava tai murskattava ensin tai annettava sileänä pähkinävoina.

Hienonnettuja pähkinöitä ja manteleita voi käyttää pieniä määriä esimerkiksi vauvan kasvissoseiden kera. Ruokavirasto suosittelee, että niiden käyttö aloitetaan maistelulla ja vähitellen annosta lisätään muutamaan teelusikalliseen.

Kaupasta ostetun maapähkinävoin käyttöä vauvan ruoissa rajoittaa siihen lisätty suola. Jos haluat antaa maapähkinävoita vauvalle, kannattaa se tehdä itse ja jättää ohjeessa mainittu suola pois. Suolattuja tuotteita ei suositella ollenkaan imeväisikäisille.

Jos perheessä ja lähisuvussa on (pähkinä)allergiaa, astmaa, siitepölyallergiaa tai ekseemaa, ota pähkinöiden ja maapähkinöiden antaminen puheeksi neuvolassa ennen kuin annat niitä lapsellesi. Näin varmistat, että niiden antaminen lapselle on todella turvallista.

Kun annat pähkinöitä lapselle, tarkkaile ilmeneekö hänellä mahdollisia allergiaoireita. Jos oireita ei ilmene, on tärkeä pitää pähkinät osana ruokavaliota, mikä minimoi allergiariskiä.

Ruuhkavuosien toimitus kertoi aiemmin, että lapsen ruoka-aineallergiat voivat aiheuttaa vanhemmille harmaita hiuksia. Samasta artikkelista löydät myös esimerkkejä lapsen ruoka-aineallergian oireista.

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)