Hintojen nousu aiheuttaa stressiä monissa perheissä

Hintojen nousu aiheuttaa stressiä monissa perheissä
Kuva: micheile henderson

Inflaatio on nostanut hintoja niin paljon, että perheissä kuuluu merkittävästi enemmän rahaa kuukausittain vain perustarpeiden täyttämiseen. Mikäli perheellä on asuntolainaa, saattavat lainanhoitokulut pahimmassa tapauksessa nousta useilla sadoilla euroilla. Monissa perheissä on koettu näiden asioiden takia viime aikoina paljon stressiä. Kuinka oloa voi helpottaa, jos on taloudellisia huolia?

Moni perhe on kokenut omakohtaisesti hintojen nousun vaikutuksia, kun ruoka ja muut arjen välttämättömyydet maksavat selvästi aiempaa enemmän. Taloudelliset huolet voivat aiheuttaa monenlaisia oireita. Näitä voivat olla ahdistus, masennus, muutokset käytöksessä ja vetäytyminen sosiaalisista aktiviteeteista. Oireita voivat olla myös erilaiset fyysiset vaivat, kuten vatsakivut ja päänsärky.

Näistä vinkeistä voi olla apua, jos taloudelliset huolet painavat mieltä.

Tee lista pääasiallisista huolenaiheista

Kirjoita ylös asiat, jotka erityisesti huolettavat sinua. Tee listasta niin yksityiskohtainen kuin mahdollista. Kirjoita ylös myös ajatuksesi siitä, mitä konkreettisia toimia voit tehdä yksittäisten ongelmien ratkaisemiseksi.

Jos et selviä laskuista, älä lamaannu, vaan ota yhteyttä siihen tahoon, jolle olet velkaa. Esimerkiksi pankin kanssa on usein mahdollista järjestää asiat siten, että muuttunut taloudellinen tilanne otetaan huomioon lainan takaisinmaksusuunnitelmassa. Usein myös muiden tahojen kanssa on mahdollista neuvotella, jos oma taloudellinen tilanne on muuttunut yllättäen tukalammaksi.

Puhu huolistasi läheisten kanssa

Ahdistuneena ei kannata jäädä yksin. Ystävien ja turvaverkkojen apua kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Puhuminen läheisten kanssa helpottaa usein oloa, vaikka se ei ratkaisisikaan itse ongelmia. Läheiset saattavat myös pystyä tarjoamaan uusia näkökulmia tilanteeseen.

Läheisille puhumisen lisäksi voi tukea saada esimerkiksi vertaistukiryhmästä. Joskus tuntemattomille puhuminen saattaa olla jopa helpompaa kuin läheisille puhuminen.

Pidä huolta fyysisestä kunnostasi

Jos mieli on masentunut tai ahdistunut, on tärkeää muistaa pitää huolta fyysisestä hyvinvoinnista. Ahdistuneena saattaa esimerkiksi syöminen jäädä vähemmälle, mikä lisää ahdistusta entisestään. Liikunnan on useissa tutkimuksissa osoitettu vaikuttavan positiivisesti mielialaan. Joissakin tutkimuksissa liikunnan positiivinen vaikutus on jopa lähennellyt masennuslääkkeiden tehoa. Jos mielessä on huolia, kannattaa pyrkiä mahdollisuuksien mukaan harrastamaan itselleen mieluisaa liikuntaa.

Jos alkaa havaita itsessään vakavan masennuksen oireita, kannattaa hakeutua lääkäriin. Ihmisellä on taipumus usein ajatella, että hän kyllä selviää yksin ja tämän takia saatetaan jäädä odottamaan liian pitkäksi aikaa ennen kuin haetaan apua. Tällöin mielen haavojen korjaaminen voi olla paljon pitkäkestoisempi prosessi.

Vanhemmalle viime kädessä tärkeintä on perheen hyvinvointi. Kannattaakin asennoitua siten, että mikäli havaitsee itsessään henkisen huonon olon merkkejä, jotka vaikuttavat myös perheeseen, parasta minkä voi tehdä itselleen ja perheelleen on hakeutua saamaan apua.

Lähde: Verywell Mind

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *