Onko lapsesi luokkansa nuorimpia? Se näkyy ADHD-alttiudessa

Onko lapsesi luokkansa nuorimpia? Se näkyy ADHD-alttiudessa
Kuva: note thanun

ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö on ollut esillä viime vuosina enemmän. Myös aikuiset ovat alkaneet saada ADHD-diagnooseja, kun tietoisuus häiriöstä on lisääntynyt. ADHD:n esiintyvyys on lapsilla ja nuorilla 4-7 prosenttia ja aikuisilla 2-4 prosenttia väestöstä.

Uudessa tutkimuksessa on havaittu, että luokkansa nuorimmilla lapsilla on suurempi todennäköisyys saada ADHD-diagnoosi sekä -lääkitys, kertoo Fatherly. Tutkimus pohjautuu vuosien 1989 ja 1998 välillä syntyneisiin norjalaisiin, joita tutkimuksessa oli mukana yhteensä yli 488 400.

Tutkijat analysoivat yhteyttä 10-23-vuotiaana ADHD-lääkityksen saaneiden ja heidän syntymäkuukausiensa välillä. Kuten Suomessa, myös Norjassa luokkansa nuorimmat ovat syntyneet marras-joulukuussa ja vanhimpia ovat tammi-helmikuun lapset.

Tutkimuksessa ilmeni, että marras-joulukuun aikana syntyneillä 10-14-vuotiailla oli 80 prosenttia suurempi todennäköisyys saada ADHD-lääkitys verrattuna alkuvuodesta syntyneisiin lapsiin.

“Reseptimääräysten lukumäärä kasvoi aina, kun syntymäkuukauden numero kasvoi”, tutkimusta tehnyt trondheimilaisen yliopistollisen sairaalan lastenlääkäri Christine Strand Bachmann kommentoi.

Tutkijat tarkastelivat myös keskosena syntyneitä, koska keskosilla on suurempi todennäköisyys saada ADHD-lääkitys. Keskosten kohdalla syntymäkuukauden vaikutus todennäköisyyteen oli pienempi kuin täysaikaisena syntyneillä: marras-joulukuun lapsilla oli 40 prosenttia suurempi todennäköisyys ADHD-lääkityksen saamiseen kuin tammi-helmikuussa syntyneillä keskosilla.

Nuorimpia verrataan vanhempiin

Vastaavia havaintoja ADHD-lääkityksen ja syntymäkuukauden suhteesta on tehty eri puolilla maailmaa Pohjoismaista Aasiaan ja läntisestä Euroopasta Pohjois-Amerikkaan. Bachmannin mukaan Tanska vaikuttaisi olevan poikkeus, mutta se voi selittyä sillä, että 40 prosenttia loka-joulukuun välillä syntyneistä lapsista viivyttää koulun aloittamista vuodella.

Tutkijat ovat havainneet, että joissakin maissa nuorimmat lapset saattavat saada virheellisen ADHD-diagnoosin. Ongelmana voi olla se, että luokan nuorimpia lapsia verrataan vanhempiin.

“Yksinkertaisesti sanottuna vaikuttaa siltä, että lääkitsemme kaikista lapsellisimpia lapsia, koska vertaamme heitä vanhempiin luokkakavereihinsa, jotka ovat lähes vuoden heitä vanhempia”, Bachmann toteaa ja lisää, että tämän ei pitäisi olla pohjana ADHD-diagnoosille.

Fatherly kertoo, että kuitenkin osalla nuorimmista lapsista voi olla ADHD ja heillä se vain tunnistetaan varhaisemmassa vaiheessa.

Kouluun myöhemmin?

Jos lapsesi voisi olla luokkansa nuorin ja koulun aloittamista on mahdollista viivyttää vuodella, suosittelee Bachmann harkitsemaan sitä ja pohtimaan, onko lapsi todella valmis jo aloittamaan koulun. Erityisesti keskosena syntyneillä koulun aloittaminen vuotta myöhemmin voi olla hyödyllinen ratkaisu.

Koulun aloittamisen siirtämisen tarpeellisuudesta voi kertoa se, että lapsi mieluummin leikkii nuorempien lasten kanssa, lapsi vaikuttaa vähemmän kypsältä kuin ikätoverinsa tai hänen on vaikea pysyä aloillaan istumista vaativissa aktiviteeteissa.

“Usein vanhemmilla on ainutlaatuinen vaistomainen tunne siitä, ettei lapsi ole välttämättä vielä valmis kouluun”, Bachmann sanoi ja tähän tunteeseen kannattaa luottaa.

Jos koulusta todetaan, että lapsen olisi hyvä käydä ADHD-tutkimuksissa, ei tätä kehotusta kannata vähätellä.

“Minusta se puhuu puolestaan, jos koulussa nähdään, että lapsella on vaikeaa”, Bachmann sanoo.

Lähde: Fatherly

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *