Tilastojen mukaan yli puolessa suomalaisista lapsiperheistä (57%) on vähintään kaksi lasta. Sisarusten kanssa kasvaminen voi muokata ihmistä monin tavoin ja suhde sisaruksiin voi vahvistaa tiettyjä piirteitä.
Usein sisarussuhde on pisin ihmissuhde elämän aikana. Psykologi Nina Keränen kertoo Kotiliedessä, että sisarussuhde on sosiaalisten taitojen korkeakoulu. Yhdessä sisarukset saavat harjoitella monenlaisia taitoja, joista he hyötyvät myöhemmin elämässään.
Millä tavoin sisarusten kanssa kasvaminen voi näkyä? Alla esitellään sisaruksissa korostuvia piirteitä.
Parempi empatiakyky
Empatiakyky voi vahvistua, jos sisarussuhteessa on lämpöä, vastavuoroisuutta sekä turvallisuutta. Sisarussuhde vahvistaa myös prososiaalista käytöstä, kuten halua auttaa muita ja kykyä ottaa vastaan apua.
Taito ratkaista konflikteja
Sisaruksen kanssa kasvaneet ovat lapsesta asti harjoitelleet, miten konflikteja ratkaistaan. Ristiriidoilta ja väärinymmärryksiltä ei voi välttyä arjessa, mutta sisarukset ovat voineet harjoitella, miten palautetaan vastavuoroinen yhteys riidan jälkeen. Tämä auttaa konfliktien ratkaisua myös aikuisuuden ihmissuhteissa.
Enemmän joustavuutta
Kokemukset sisarussuhteissa voivat auttaa aikuisena kasvattamaan joustavuutta ja psyykkistä palautumis- ja selviämiskykyä. Joustavuus kehittyy leikin kautta, mikä vahvistaa eri näkökulmien pohdintaa ja mielen joustavuutta.
Vuorovaikutustaidot voimistuvat
Sisarukset saavat toisistaan jatkuvasti vuorovaikutuksellisia kohtaamisia ja näin vahvistavat vuorovaikutustaitojaan. Sisarukset myös harjoittelevat esimerkiksi kilpailullisten asetelmien, suuttumuksen ja kateuden tunnistamista sekä säätelyä.
Vahvempi mentalisaatiokyky ja taito havainnoida itseään
Mentalisaatiolla tarkoitetaan pyrkimystä ymmärtää, mitä omassa ja toisen mielessä tapahtuu. Tämä kyky vahvistuu lapsena leikkien ohessa, kun lapsi oppii havainnoimaan itseään ja muita. Leikkiessä lapsi oppii myös, että ajatukset ovat vain ajatuksia, mikä vahvistaa mentalisaatiokykyä. Mentalisaation kautta lapsi oppii ymmärtämään toisten ihmisten itsenäisyyttä ja erillisyyttä; hän osaa hahmottaa, että minä olen minä ja sinä olet sinä.
Kyky tehdä yhteistyötä kehittyy
Sisarusten kanssa kasvaminen opettaa, miten liitytään toiseen, miten jaetaan ja miten suhde muodostetaan. Sisaruus opettaa myös, miten jaetaan vanhempien resurssit, kuten ajankäyttö ja hoiva. Jos perheessä on monta lasta, ei vanhemmilla ole aina aikaa antaa saman verran huomiota. Lapsi oppii jakamaan asioita muiden kanssa ja iloitsemaan myös antamisesta. Yhdessä tekeminen vahvistaa yhteistyötaitoja ja yhteenkuuluvuutta.
Myötätunto vahvistuu
Sisarukset harjoittelevat myötätuntoista toimintaa. He iloitsevat yhdessä ja kannustavat toisiaan. Kannustavat sanat pettymyksen tai surun äärellä voivat olla merkittävä myötätunnon lähde. Samalla se vahvistaa myöhemmin elämässä luottamusta kohdatuksi ja autetuksi tulemisesta. Myötätuntoinen toiminta on mukana elämistä niin hyvinä kuin huonoina aikoina ja toisen kohtaamista.
Minkälaiset piirteet sen sijaan korostuvat ainoissa lapsissa? Voit lukea aiheesta lisää täällä.
Lähde: Kotiliesi
Teksti: Miia
Ei vielä kommentteja