Vauvat hyötyvät siitä, että heidän ympärillään kuuluu puhetta ja heille puhutaan. Nykyään monen vanhemman elämä on hyvin kiireistä. Tämä on saanut jotkut vanhemmat miettimään, hyötyykö vauva samalla tavalla esimerkiksi kuunnellessaan televisiosta kuuluvaa puhetta.
Parents-sivuston artikkelissa pohditaan asiaa tutkimustulosten valossa. Alle kaksivuotiaiden lasten ei yleensä suositella katsovan lainkaan televisiota. Moni vanhempi tietää kuitenkin kokemuksesta, kuinka houkuttelevaa on laittaa televisio päälle viemään lapsen huomiota, että itse ehtii saada tärkeitä kodin askareita tehtyä. Lyhytaikaisesta television katsomisesta tuskin on lapselle merkittävää haittaa. Vanhemman ei siis tarvitse kantaa huonoa omatuntoa, jos hän on sortunut käyttämään tätä apukeinoa apunaan arjessa.
Moni vanhempi tietää, että television liiallinen katsominen ei ole hyväksi lapselle. Harvempi kuitenkin on tarkemmin perillä siitä, kuinka haitallista liiallinen television katselu itse asiassa voi olla. Vauvat alkavat harjoittelemaan ensimmäisiä äänteitä jo kahden kuukauden iässä. Vauvojen aivot ovat kooltaan pienet, mutta ne ovat äärimmäisen voimakkaat. Kun vauva opettelee tuottamaan puheäänteitä, aivot tekevät jatkuvasti paljon töitä. Vauva hyötyy siitä, että hän kuulee ympärillään puhetta, sillä se auttaa oppimisprosessissa.
Kaikki puhe ei kuitenkaan ole laadullisesti samanarvoista. Taustaäänet voivat olla enemmän häiriöksi kuin avuksi ja ne saattavat distraktoida vauvaa oppimisprosessin aikana. Jatkuvasti taustalla päällä oleva televisio voi siksi häiritä lapsen kielenoppimisprosessia. Tutkimuksissa onkin havaittu jatkuvasti päällä olevan television heikentävän kielen oppimista lapsilla. Tämän epäillään johtuvan erityisesti siitä, että lasten on alussa vaikea erotella erilaisia ääniä toisistaan.
Vauvat tarvitsevat henkilökohtaista kommunikaatiota oppiakseen kieltä
Kun vauvat ja pienet lapset keskittyvät kuuntelemaan vanhemman puhetta tämän kommunikoidessa heidän kanssaan, lapsen tarkkaavaisuus on suunnattu voimakkaasti vanhempaan. Kahden ihmisen välisessä kommunikaatiossa tapahtuu paljon muutakin kuin vain kielellistä kommunikaatiota. Kuunnellessaan vanhempaansa vauva samanaikaisesti myös katsoo tätä ja kiinnittää huomiota erilaisiin kehon signaaleihin. Vanhemman ilme, liikehdintä ja muut eleet ovat hyvin merkityksellisiä sen kannalta, kuinka tehokkaasti vauva pystyy pitämään huomionsa suunnattuna vanhempaan. Televisiosta tulee ainoastaan ääntä eikä televisio siksi pysty kiinnittämään lapsen huomiota niin tehokkaasti.
Ajatellaan vanhempaa, joka sanoo vauvalleen “minä rakastan sinua”. Sanoessaan “minä” vanhempi osoittaa itseään ja “sinua” sanan kohdalla hän osoittaa vauvaa. Tämä auttaa lasta ymmärtämään sanojen merkitystä paremmin. Tällainen vuorovaikutus ei ole mahdollista television kanssa. Jos lapsi kuulee televisiosta lauseen “minä rakastan sinua”, se ei merkitse hänelle paljonkaan.
Tutkimusten mukaan tällainen henkilökohtainen vuorovaikutus ja kommunikaatio vauvan kanssa on kaikkein tehokkain tapa auttaa vauvaa oppimaan kieltä. Oppimisen aikana taustalla kuuluva television ääni voi häiritä vauvaa, siksi televisio kannattaa sulkea silloin, kun sitä ei katso.
Lähde: Parents
Teksti: Sonja