Millaisen mallin haluat antaa lapselle suhteessa alkoholiin? 

Kuva: Pexels/Tembela Bohle

Vanhemman alkoholinkäyttö ei ole lapsen silmissä ongelmatonta: vähänkin humaltunut aikuinen on hämmentävä tai pelottava. Aikuisen juomisella on väistämätön vaikutus aikuisen ja lapsen väliseen suhteeseen.

Aikuisten päihteiden käyttö, vaikka se olisi vähäistäkin, vaikuttaa aina koko perheeseen. Alkoholinkäyttö voi lisätä perheen välisiä jännitteitä ja aiheuttaa riitoja parisuhteessa, koska alkoholin käytön seurauksena kielteiset tunteet voimistuvat.

Lisäksi päihteiden käytöstä on haittaa henkilön elimistölle. Se aiheuttaa aivotoiminnan muutoksia ja pitkäaikaisessa käytössä voi lisätä maksa- ja haimasairauksia. Juominen alentaa ihmisen toimintakykyä ja vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin laskevasti. Alkoholinkäytöstä saattaa seurata krapula ja morkkis sekä mielialan laskua ja masennusta.

Alkoholinkäyttö vaikuttaa myös henkilön sosiaalisiin suhteisiin ja perhe-elämään. Erityisen haitallista alkoholinkäyttö on lapsen silmissä, koska lasta se voi häiritä, ahdistaa ja pelottaa. Näin on silloinkin, vaikka vanhemman mielestä alkoholinkäyttö olisi vähäistä tai kohtuullista.

Alkoholinkäyttö vaikuttaa vanhemman ja lapsen väliseen suhteeseen. Lapsella tulisi olla aina selväpäinen ja turvallinen hoitaja. Eikä häntä pitäisi altistaa liian usein vanhempien illanvieton seuraamiseen. Alkoholinkäyttö voi aiheuttaa isommassa lapsessa huolta vanhemmastaan. Joskus käy niin, että lapsi joutuu hoitamaan asioita, jotka kuuluisivat vanhemmalle. Lapsen tulisi saada kuitenkin olla lapsi, eikä kantaa harteillaan sellaista taakkaa.

Juomisen salailukaan ei yleensä auta tai pelasta tilannetta. Lapset ovat erittäin fiksuja ja hoksaavaisia. Alkoholin käytöstä kannattaakin puhua avoimesti ja rehellisesti: miksi vanhempi joskus juo? Mitä tapahtuu, jos alkoholia käyttää liikaa? Miltä lapsesta tuntuu vanhemman alkoholin käyttö? Nämä ovat kysymyksiä, joita jokaisessa perheessä tulisi pohtia ääneen.

Juomista seuraa krapula usein jo pieniä määriä alkoholia käytettäessä. Krapulassa vanhempi voi olla nuutunut, väsynyt ja alakuloinen. Lisäksi vanhemman hermot voivat olla kireällä omasta olosta johtuen. Juomiseen, juhlimiseen ja krapulaan käytetty aika on pois perheen yhteisestä ajasta. Tuo aika oltaisiin voitu käyttää johonkin lapselle merkitykselliseen tekemiseen.

Vanhemmat antavat esimerkin lapselleen suhteessa alkoholiin

Lisäksi lapset omaksuvat vanhemmiltaan mallin alkoholinkäyttöön. Kuuluuko alkoholi joka juhlaan tai viikonloppuun vai onko se vain viinilasi kerran vuodessa esimerkiksi vuoden vaihtuessa? Vanhemman kannattaakin pohtia millaisen mallin haluaa alkoholinkäytöstä lapselleen antaa.

Joskus omaa alkoholinkäyttöään ei tule edes ajatelleeksi. Kuitenkin perheen lasten takia sitä tulisi pohtia erityisesti lapsen näkökulmasta. Yleensä varsinkin salakavalan alkoholiriippuvuuden kehittymistä ei edes itse tajua. Jos joku läheinen tai perheen lapsi on ilmaissut huolensa tai oireilee jotenkin, tulee vanhemman ehdottomasti tarkastella omaa alkoholinkäyttöään. Asian hahmottamisessa voi auttaa juomapäiväkirjan pitäminen omassa kalenterissaan tai siihen tarkoitetun sovelluksen avulla.

Osaatko tarkastella kriittisesti omaa alkoholinkäyttöäsi? Millaisen mallin haluat antaa lapsellesi alkoholinkäytöstä?

Lähteet: Neuvokas perhe, MLL ja Oma perhe

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.