Ei kutsua lapsen synttäreille – lapsettomat ystävät suuttuivat

Ei kutsua lapsen synttäreille – lapsettomat ystävät suuttuivat
Kuva: Robert Anderson

Lasten syntymäpäiväjuhlat voivat olla vanhemmille yksi uusi asia, josta syntyy stressiä. Miten isot juhlat järjestetään? Milloin? Missä juhlat pidetään? Mitä tarjoillaan? Yksi vaikeimmista kysymyksistä voi kuitenkin olla se, ketä juhliin kutsutaan.

Pienten lasten syntymäpäiväjuhlilla voi olla tungosta: lähipiirin lisäksi paikalle kutsutaan lapsen ystäviä, jotka saapuvat juhliin usein vanhempiensa kanssa. Jos joutuu jättämään joitakin kutsumatta, ketkä jäävät ulkopuolelle?

Eräs äiti päätti kutsua tyttärensä syntymäpäiville vain tyttärensä kavereita tämän päiväkodista sekä omia ystäviään, joiden lasten kanssa hänen tyttärensä on viettänyt aikaa. Tästä syntyi kuitenkin ongelmia äidin lapsettomien ystävien kanssa.

Äiti kirjoittaa Mumsnetin keskustelupalstan Am I Being Unreasonable -osiossa (suomeksi olenko kohtuuton), että hänen lapsettomat ystävät suuttuivat, kun he eivät saaneet kutsua tyttären syntymäpäiville. Äiti kertoo varanneensa juhlapaikaksi pienehkön tilan, johon edes kaikki kutsutut eivät välttämättä mahdu. Lisäksi hän mainitsee kaksi syytä pitää juhlat pienempänä.

“Viime vuonna kutsuimme paljon ihmisiä, jotka eivät saapuneetkaan juhliin. Lisäksi olen 39. viikolla raskaana ja tiedostan sen, että synnytys voi alkaa ennen juhlia, joten en halunnut käyttää paljon rahaa juhliin, jotka pitäisi perua viime hetkellä”, äiti kirjoittaa.

Hän lisää, ettei kutsunut juhliin edes sukulaisia. Äiti kertoo, ettei halunnut pahoittaa ystäviensä mieltä, mutta hän joutui vetämään rajan johonkin. Tämän jälkeen hän kysyy muilta palstan lukijoilta, onko hän kohtuuton, kun kutsui vieraaksi vain heitä, joilla on lapsia.

Puolesta ja vastaan

Osa kommentoijista ymmärtää äidin ystävien näkökulman. He ovat vastanneet äidille, että jos lapset ovat taaperoiässä, voivat juhlat vaikuttaa samalla aikuisten ajanvietolta yhdessä. Lisäksi jos ystävät ovat aiemmin olleet kutsuttujen joukossa, voisivat he haluta jälleen tilaisuuden saapua juhlistamaan lasta.

“Ymmärrän ystäviäsi. Jos he ovat läsnä tyttäresi elämässä, käy se järkeen, että he haluaisivat juhlia hänen kanssaan. Selitä tilanne heille ja järjestä jotain muuta heidän kanssaan. Et ole kohtuuton”, eräs kommentoi.

Toiset taas ymmärsivät äidin kannan eivätkä nähneet hänen päätöksessään mitään kummallista. Äitiä puoltaneet ovat kommentoineet, ettei aikuisia kutsuta lasten juhliin, vaan sinne kutsutaan lapsia ja muistuttaneet, että kyseessä on tyttären, ei äidin juhlat.

“Tämä on outoa. Minun piireissäni jopa vanhemmat eivät halua osallistua muiden lasten juhliin. Heti kun lapsi on tarpeeksi vanha, hän jää juhliin ilman vanhempiaan”, yksi kirjoittaa kommenteissa.

Mitä mieltä sinä olet, onko äiti kohtuuton kutsuessaan ystäviään, joilla on lapsia lapsettomien jäädessä juhlien ulkopuolelle? Löydät keskustelun aiheesta Mumsnetin sivuilta täällä.

Lähde: CafeMom

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *